Irán orosz segítséget kér egy újabb kémműhold létrehozásában

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

A két ország az űrtechnológiai együttműködés bővítéséről is tárgyal.

Irán tárgyalásokat kíván folytatni Oroszországgal egy újabb Khayyam távérzékelő műhold megépítésének támogatásáról. A megbeszélések kiterjednek az új Khayyam műholdak műszaki specifikációinak kidolgozására, valamint egy kis geostacionárius műhold és egy távközlési műhold tervére – jelentette be az orosz TASSz hírügynökség az iráni Mehr hírügynökségre hivatkozva. Az első Khayyam műholdat 2022 augusztusában bocsátották fel, egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén. A műholdat a Roszkoszmosz gyártotta le, az orosz és az iráni űrprogram négyéves közös projektje eredményeként, valamint az űreszközt az iráni kormánynak ajánlották fel a Föld felszínének megfigyelésére, elsősorban katonai felderítés céljából. A Khayyam műhold Vlagyimir Putyin elnök teheráni látogatásának nyomán érte el az indítóállást, ahol Oroszország és Irán katonai és gazdasági együttműködésről tárgyalt. A Khayyam gyakorlatilag egy orosz gyártású Kanopusz-V földmegfigyelő műhold, amely nagy felbontású kamerákkal van felszerelve, így Irán példátlanul képes megfigyelni a határain túl található objektumokat.

Így indult el tavaly az első Khayyam kémműhol a bajkonuri kozmodrómról. Forrás: Roszkoszmosz

A TASSz forrásai szerint a két nemzet közötti tárgyalások ezúttal a Khayyam műhold jövőbeli modelljeinek műszaki specifikációinak kidolgozását foglalják magukban. Ezenkívül Irán szívesen együttműködik Oroszországgal egy távérzékelő műhold, egy kis műhold és egy távközlési műhold megépítésében is. Irán arra törekszik, hogy a közeljövőben legalább nyolc további indítást hajtson végre, köztük egy tíz kis műholdból álló konstelláció létrehozása is tervben van, melynek neve General Soleimani Satellite System. Az iráni információs és kommunikációs technológiai miniszter azt is felvetette, hogy embereket küldjenek az űrbe, azonban az ország jelenleg csak kis műholdakat képes alacsony Föld körüli pályára juttatni.

Az orosz űripar hatalmas veszteségeket szenvedett el a 2022-ben keződött ukrajnai háború óta, ugyanis a Roszkoszmosz nem tud részt venni a nemzetközi űrprojektekben. Oroszország elvesztette kereskedelmi indítási szerződéseit és űrpartnereit, miközben űrköltségvetését valószínűleg tovább sújtották a gazdasági szankciók és a háború egyéb hatásai. Az ország azóta is keres új ügyfeleket és partnereket, ezek azonban olyan országok formájában érkeztek, mint Irán, Észak-Korea és különböző afrikai országok. Az Iráni Űrügynökség (ISA) és a Roszkoszmosz, 2022 decemberében írt alá megállapodást űriparaik közötti együttműködés fokozásáról. Számos jelentés azt is jelzi, hogy cserébe Irán fegyveres drónokat és alkatrészeket értékesíthet Oroszországnak, hogy az Ukrajna elleni háborúban felhasználhassa azokat. Irán az 1959-ben alapított ENSZ Világűr Békés Felhasználásával Foglalkozó Bizottságának 24 alapító tagjának egyike, azonban az ország jelenleg számos szankcióval néz szembe a ballisztikus rakéta-programjának kidolgozása miatt, amelyet az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa betiltott, egyúttal a szankciókat az iráni űrügynökségre is kivetették.

Szeptember elején Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij Űrközpontban fogadta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt. A látogatás során megtekintették az Angara és a Szojuz hordozórakéták indítására szolgáló indítókomplexumokat. Forrás: Kreml
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye