Iránban is aktívvá vált a Starlink-internet

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken iránymutatást adott ki az irániak számára elérhető internetszolgáltatások kiterjesztéséről az országgal szembeni amerikai szankciók ellenére, jelentette be Antony Blinken külügyminiszter szeptember 23-án. A lépést az Iránban kirobbanó tüntetéssorozat váltotta ki, miután a 22 éves Mahsza Amini a rendőrségi letartóztatása során vesztette életét.

Az amerikai kormány döntésére Elon Musk, a SpaceX atyja azonnal reagált, és Blinken Twitter-bejegyzésére csak annyit reagált, hogy „a Starlink aktiválása Iránban (folyamatban)…”, utalva arra, hogy a cég mérnökei bekapcsolták a szolgáltatást a közel-keleti ország területén. Nem ez volt az első eset, hogy a SpaceX egy aktív konfliktus sújtotta régióban aktiváltatta a rendszerét: Ukrajna orosz inváziója óta több mint 15 ezer Starlink-terminált szállítottak már az országba, amiket civil- és katonai célokra is alkalmaznak egyben.

A Perzsa-öböl a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Kép forrása: Ricky Arnold NASA-űrhajós

Kérdéses, hogy mennyire lesz hatása az információ szabad áramlására Musk legújabb döntése: az országban eddig nem volt kapható a rendszer, és nem is volt tervben a működésbe hozása. Hivatalosan nincs betiltva még az antennák és a terminálok behozatala az ázsiai országba, de mivel eleve nem tudnak a lakosok hozzáférni az internethez, nehezen tudná bárki is beszerezni őket.

A másik kerékkötője a dolognak a földi állomások hiánya lehet – a legközelebbi Törökországban, Isztambul melett található, így a jelenleg még csak igen csekély számú, lézeres műholdak közötti kommunikációra alkalmas Starlinkekre kell majd az irániaknak hagyatkozniuk.

Az amerikai pénzügyminisztérium útmutatása azt jelentette ki, hogy bármilyen amerikai vállalat tulajdonképpen szabadon, előzetes engedélykérés nélkül szolgáltathat internetelérést a nem éppen baráti viszonyokat ápoló ország területén.

Dark mode powered by Night Eye