iROSA napelemtáblák saját felvételeken első alkalommal

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Mióta felszerelték az első pár új napelemtáblákat, azóta szerettem volna megörökíteni a Nemzetközi Űrállomást ebben a konfigurációban. Sajnos ilyenkor nyáron csak elég komoly fáradtság árán fotózható az ISS, az átvonulások időpontja az éjszaka kellős közepére esik. De elszánt voltam, így erőt vettem magamon.

A Nemzetközi Űrállomás az úgynevezett High Beta Angle szezonban van, ami azt jelenti, hogy az ISS-ről nézve a Nap ilyenkor nem bukik a Föld horizontja alá, ezért a nap 24 órájában éri napfény. Hogy elkerüljék a túlhevülést, a 4 pár eredeti napelemtáblából 2 párat élével állítanak a Nap felé. Így egyrészt kisebb felületet ér napfény, másrészt árnyékot vet az űrállomás többi részére.

Valószínűleg ez lehet az oka, hogy az iROSA ilyen jól megfigyelhető a felvételeken.

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel!

Ez az összehasonlítás jól mutatja, mi változott egy év leforgása alatt. Bal oldalon egy még 2020-ban készült animáció látható, mely szintén a High Beta Angle szezon alatt készült (két pár napelemtábla épphogy megfigyelhető). A jobb oldali animációt pedig a hétvégén sikerült megörökítenem. Mivel a jobb szélső napelemtáblát élével látjuk, ennek köszönhető, hogy ilyen jó orientációban mutatja magát az új iROSA napelemtábla pár.

Plusz ráadás, hogy az ISS előtt kb. 7 perccel láttam a CRS-22 teherhajó csomagtartó részét átvonulni az égen, majdnem ugyanazon az ég részen, ahol kicsit később az ISS is átvonult. A Föld feletti magassága már sokkal alacsonyabb lehetett, mint az ISS-é, mert a zeniten való áthaladás után nem halványult el teljesen, ahogy földárnyékba vonult.

Dátum/időpont: 2021.07.11. 1:51-1:56

Felszerelés: 10″ dobson+ASI224MC+TV2.5x powermate

Nagy Szabolcs

Dark mode powered by Night Eye