iROSA napelemtáblák saját felvételeken első alkalommal

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Mióta felszerelték az első pár új napelemtáblákat, azóta szerettem volna megörökíteni a Nemzetközi Űrállomást ebben a konfigurációban. Sajnos ilyenkor nyáron csak elég komoly fáradtság árán fotózható az ISS, az átvonulások időpontja az éjszaka kellős közepére esik. De elszánt voltam, így erőt vettem magamon.

A Nemzetközi Űrállomás az úgynevezett High Beta Angle szezonban van, ami azt jelenti, hogy az ISS-ről nézve a Nap ilyenkor nem bukik a Föld horizontja alá, ezért a nap 24 órájában éri napfény. Hogy elkerüljék a túlhevülést, a 4 pár eredeti napelemtáblából 2 párat élével állítanak a Nap felé. Így egyrészt kisebb felületet ér napfény, másrészt árnyékot vet az űrállomás többi részére.

Valószínűleg ez lehet az oka, hogy az iROSA ilyen jól megfigyelhető a felvételeken.

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel!

Ez az összehasonlítás jól mutatja, mi változott egy év leforgása alatt. Bal oldalon egy még 2020-ban készült animáció látható, mely szintén a High Beta Angle szezon alatt készült (két pár napelemtábla épphogy megfigyelhető). A jobb oldali animációt pedig a hétvégén sikerült megörökítenem. Mivel a jobb szélső napelemtáblát élével látjuk, ennek köszönhető, hogy ilyen jó orientációban mutatja magát az új iROSA napelemtábla pár.

Plusz ráadás, hogy az ISS előtt kb. 7 perccel láttam a CRS-22 teherhajó csomagtartó részét átvonulni az égen, majdnem ugyanazon az ég részen, ahol kicsit később az ISS is átvonult. A Föld feletti magassága már sokkal alacsonyabb lehetett, mint az ISS-é, mert a zeniten való áthaladás után nem halványult el teljesen, ahogy földárnyékba vonult.

Dátum/időpont: 2021.07.11. 1:51-1:56

Felszerelés: 10″ dobson+ASI224MC+TV2.5x powermate

Nagy Szabolcs

Dark mode powered by Night Eye