Ismét 36 műholddal bővül a OneWeb-flotta

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Újabb 36 OneWeb műholdat bocsátott fel a indiai tulajdonú cég megbízásából az Arianespace egy Szojuz-2.1b rakétával ma délután a Bajkonur Kozmodrómból. A startra magyar idő szerint 14:10-kor került sor. Az 5310 kg össztömegű műholdcsoporttal már a 11. operatív missziót kezdte meg a Roszkoszmosz teherszállító Szojuz-variánsa, amivel összességében már ez volt a 71. indítás.

Forrás: Roszkoszmosz

A rakéta felkészítése, majd az indítás is rendben lezajlott, a kazah esti időpontnak köszönhetően remek látványt nyújtottak a Szojuz első- és második fokozatának hajtóműveiből kiáramló lángcsóvák.

Forrás: Roszkoszmosz

A négy darab első fokozat, majd a második fokozat is a megfelelő időben vált le, végül T+9:23-kor a harmadik fokozat is befejezte műköldését, és útjára engedte a 36 műholdat szállító platformot. Az ilyenkor szokásos módon fognak leválni a szatellitek és folytatják útjukat először a kijelölt 450 km-es, majd a végleges 1200 km magasságú keringési pályára. A mostani küldetés érdekessége, hogy először állítanak OneWeb-műholdakat poláris pályára, ami egész pontosan 87,4°-os szöget zár be az Egyenlítővel.

A tervek szerint további két januári (ebből az egyik máris jövő héten) és egy februári indítást hajtanak még végre Szojuz rakétával, mindegyik alkalommal 34 újabb műhold indulhat majd a világűrbe.

Dark mode powered by Night Eye