Ismét 36 műholddal bővül a OneWeb-flotta

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Újabb 36 OneWeb műholdat bocsátott fel a indiai tulajdonú cég megbízásából az Arianespace egy Szojuz-2.1b rakétával ma délután a Bajkonur Kozmodrómból. A startra magyar idő szerint 14:10-kor került sor. Az 5310 kg össztömegű műholdcsoporttal már a 11. operatív missziót kezdte meg a Roszkoszmosz teherszállító Szojuz-variánsa, amivel összességében már ez volt a 71. indítás.

Forrás: Roszkoszmosz

A rakéta felkészítése, majd az indítás is rendben lezajlott, a kazah esti időpontnak köszönhetően remek látványt nyújtottak a Szojuz első- és második fokozatának hajtóműveiből kiáramló lángcsóvák.

Forrás: Roszkoszmosz

A négy darab első fokozat, majd a második fokozat is a megfelelő időben vált le, végül T+9:23-kor a harmadik fokozat is befejezte műköldését, és útjára engedte a 36 műholdat szállító platformot. Az ilyenkor szokásos módon fognak leválni a szatellitek és folytatják útjukat először a kijelölt 450 km-es, majd a végleges 1200 km magasságú keringési pályára. A mostani küldetés érdekessége, hogy először állítanak OneWeb-műholdakat poláris pályára, ami egész pontosan 87,4°-os szöget zár be az Egyenlítővel.

A tervek szerint további két januári (ebből az egyik máris jövő héten) és egy februári indítást hajtanak még végre Szojuz rakétával, mindegyik alkalommal 34 újabb műhold indulhat majd a világűrbe.

Dark mode powered by Night Eye