Ismét 36 műholddal bővül a OneWeb-flotta

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Újabb 36 OneWeb műholdat bocsátott fel a indiai tulajdonú cég megbízásából az Arianespace egy Szojuz-2.1b rakétával ma délután a Bajkonur Kozmodrómból. A startra magyar idő szerint 14:10-kor került sor. Az 5310 kg össztömegű műholdcsoporttal már a 11. operatív missziót kezdte meg a Roszkoszmosz teherszállító Szojuz-variánsa, amivel összességében már ez volt a 71. indítás.

Forrás: Roszkoszmosz

A rakéta felkészítése, majd az indítás is rendben lezajlott, a kazah esti időpontnak köszönhetően remek látványt nyújtottak a Szojuz első- és második fokozatának hajtóműveiből kiáramló lángcsóvák.

Forrás: Roszkoszmosz

A négy darab első fokozat, majd a második fokozat is a megfelelő időben vált le, végül T+9:23-kor a harmadik fokozat is befejezte műköldését, és útjára engedte a 36 műholdat szállító platformot. Az ilyenkor szokásos módon fognak leválni a szatellitek és folytatják útjukat először a kijelölt 450 km-es, majd a végleges 1200 km magasságú keringési pályára. A mostani küldetés érdekessége, hogy először állítanak OneWeb-műholdakat poláris pályára, ami egész pontosan 87,4°-os szöget zár be az Egyenlítővel.

A tervek szerint további két januári (ebből az egyik máris jövő héten) és egy februári indítást hajtanak még végre Szojuz rakétával, mindegyik alkalommal 34 újabb műhold indulhat majd a világűrbe.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye