Ismét 53 Starlink-műhold indult a világűrbe

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Mozgalmas napokat mondhat magáénak a SpaceX: miután tegnap ledokkolt, majd ma reggel sikeresen visszatért a Crew-3 a Nemzetközi Űrállomásról, délelőtt 11:42-kor egy újabb Starlink-indításra is sor került a 4-17 jelű küldetés keretében. Erre a misszióra a Falcon-9 B1058 hordozórakétát jelölték ki, aminek ez volt a 12. indítása, másodikként elérve ezt a számot a B1051 jelű fokozat után.

Az indítás ezúttal is hibátlanul lezajlott, és a fokozatszétválások után is a megszokott képsorokat láthattuk: az első fokozat megkezdte a ballisztikus pályán történő visszatérést, a második fokozat eközben folytatta a gyorsító és pályaemelő műveletet az 53 műholddal. Ez a folyamat T+8:58-ig tartott, 167 km-es magasságban és 27200 km/órás sebességnél. Ezzel szinte egyidőben pedig a hordozó ismét tökéletes leszállást hajtott végre az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, 634 km-re Floridától észak-keletre az Atlanti-óceánon.

Ez volt a SpaceX idei 18., összességében a 152. indítása, illetve egy Falcon-9 első fokozat zsinórban 44. sikeres leszállása. A következő küldetésre sem kell sokat várnunk, ugyanis a jelenlegi tervek szerint május 10-én kedden este újabb Starlink-missziót fog végrehajtani a cég.

Fotó: Jenny Hautmann (@JennyHPhoto)

Dark mode powered by Night Eye