Ismét átgördült az SLS rakéta az LC-39B indítóállásra

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Ahogy arról a NASA a május végi sajtótájékoztatóján beszámolt, ma szállították át második alkalommal az Artemis-I küldetés SLS rakétáját a szerelőhangárból az LC-39B indítóállásra. A teljes művelet valamivel több mint 8 órát vett igénybe, ami az előző alkalomnál „gyorsabban” zajlott le. A lánctalpas szállítójármű magyar idő szerint hétfőn reggel 7 óra után gördült ki a VAB 3-as számú hangárjából, megkezdve ezzel a 6,5 km-es utat. Az átszállítás problémamentes volt, és 15 óra után nem sokkal meg is érkezett a 1,5 km/órás sebességgel guruló szállítójármű a rakétával az indítóállásra.

Most közel két hetes előkészítő fázis következik, hogy ismét megkíséreljenek egy teljes visszaszámlálási- és tankolási szimulációt. Erre legkorábban június 19-én kerülhet sor, de ez nagyban függ az aktuális időjárási körülményektől, más rakétaindítás nem fog beleszólni az ütemtervbe. A cikk elején hivatkozott írásunkban és korábbi cikkekben is beszámoltunk az első három sikertelen szimulációról és az azt követő szerelési munkálatokról, reméljük, ezúttal már minden simán fog menni, hogy a nyár folyamán, vagy ősz elején sor kerülhessen az Artemis-I indítására.

Fotó: NASA

Fotó: Felix Schlang/What about it (@FelixSchlang)

Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye