Ismét bővült a Starlink-konstelláció

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Magyar idő szerint 9 óra 13 perckor elstartolt a SpaceX kilencedik küldetése idén, melyen újabb 60 darab Starlink műholdat állítottak pályára. A küldetés teljes sikerrel zajlott – a műholdcsomag a kijelölt pályára állt, míg az első fokozat is rendben leszállt a Just Read the Instructions drónhajóra, amelyet 643 kilométerre állomásoztattak Florida partjaitól. A mai küldetés rakományát még március 9-én szerették volna felbocsátani az előzetes tervek szerint, de a SpaceX mérnökeinek kellett még két nap a rakéta felkészítésére.

A rakéta a Cape Canaveral Űrhaderőbázis (CC Space Force Station) Space Launch Complex-40 startállásáról indult. Az első fokozat a B1058-6 jelű volt, amely a mai küldetésen kívül még öt további misszión vett részt: a NASA DM-2 küldetésen Bob Behnkent és Doug Hurleyt jutatta fel az ISS-re, valamint az ANASIS-II, Starlink-12, Dragon CRS-21 és Transporter-1 küldetéseken vett részt. Ahogy már említettük, a JRTI drónhajón sima leszállást hajtott végre, és a következő napokban vontathatják majd be Port Canaveral kikötőbe, ahonnan majd visszaszállítják egy következő küldetésre való felkészülésre. A B1058-6 fokozat rekordot is döntött: az 5. és 6. start között csak 46 napos eltérés volt, az eddig legrövidebb idő eddig 59 nap volt. A rakéta áramvonalazó kúpjai is repültek már: az egyik az ANASIS-II, valamint az SXM-7 küldetésen, a második pedig a Sentinel-6A küldetésen vett részt. A vízreszállás után a GO Searcher és GO Navigator hajók fogják begyűjteni őket.

A booster első leszállása a DM-2 misszió után. Kép forrása: SpaceX

2021 kritikus év lesz a SpaceX számára: a Starlink nevű, szélessávú internetet szolgáltató műholdflotta kiépítése gőzerővel zajlik, és idén tervezik szélesebb körben elérhetővé tenni a szolgáltatást világszerte. A mai start volt a 6. Starlink küldetés idén, összesen pedig már a 20. operatív. Ezzel már 1200 fölé emelkedett a felbocsátott űreszközök száma. A Starlink műholdakakat egy 290×250 km magas alacsony Föld körüli pályára állította a Falcon-9 második fokozata – innen saját kriptonnal működő ionhajtóműveikkel fognak 550 km magasságba eljutni, és kb. 5 évig fognak ezen a pályán működni. Dolguk végeztével (vagy meghibásodás esetén) saját hajtóművükkel lelassítják magukat, és belépnek a Föld légkörébe, így nem marad hátra űrszemét.

A Starlink internetszolgáltatás Magyarországon 2022-ben válik elérhetővé, de akár már ma is előrendelhetjük az ún. „Starlink Kit”-et, ami tartalmazza az antennát, szükséges kábeleket, tápot és a Starlink routert. Az összeszereléshez nincs szükség szakemberre, 15 perc alatt megoldható a SpaceX Starlink appjának segítségével, amit le lehet tölteni a Google Play, valamint az Apple online áruházakból is. A várható letöltési sebesség 120 és 200 mbit/s között ingadozik egyelőre, a latency pedig 20-40 ms közötti, de a program még csak béta fázisban jár. A sebességek várhatóan még idén elérhetik a 300 mbit/s-et, de a végső terv az 1 Gbit/s, viszont ehhez több műholdra van szükség.

A Starlink műholdak leválása a mai küldetésen. Kép forrása: SpaceX

A következő SpaceX küldetésre várhatóan március 13-án, szombat délelőtt kerülhet sor, amikor ismét egy Starlink műholcsomagot fognak LEO pályára állítani egy Falcon-9 hordozórakétával. Még márciusban ezen kívül egy start várható, a Sirius XM cég SXM-8 rádióműsorszóró műholdját tervezik geostacionárius átmeneti pályára állítani. Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen változtatásokat eszközöltek a műholdon az SXM-7 meghibásodása után (amelyet szintén idén indítottak), de minden a terv szerint halad az felbocsátás szempontjából.

Borítókép forrása: Teslarati/Richard Angle

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye