Ismét dupla Starlink indítással kezdte a hetet a SpaceX

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Pár óra különbséggel indult egy-egy Falcon-9 az Egyesült Államok keleti és nyugati partjáról is.

Az utóbbi időben már többször előfordult, hogy a három indítóállásnak köszönhetően egymás utáni felbocsátásokat hajt végre a SpaceX, és ez múlt éjjel is így volt: előbb a Starlink 6-43 indult el Floridából, majd a 7-17 Kaliforniából. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a két indítás részleteit.

Starlink 6-43

Magyar idő szerint kicsivel éjfél után, egész pontosan 0:45-kor hagyta el a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállását a Falcon-9 B1077 jelű hordozó, ami 11. útjára indult újabb 23 műholddal. Az első fokozat fogadására a Just Read The Instructions drónhajót vezényelték ki az Atlanti-óceánra, és a tökéletes leszállásnak köszönhetően nem is kell „üres kézzel” hazatérnie a kiszolgáló személyzetnek.

Starlink 7-17

A Vandenberg Űrhaderőbázis elhelyezkedése miatt innen rendszerint dél-délkeleti irányban indulhatnak rakéták, a főszereplő B1063-as Falcon-9 pedig ennek megfelelő emelkedési pályán kezdte meg útját 05:09-kor. A szintén 23 műhold erről a helyszínről az eddigi legtöbb egységet jelenti, korábban 21 vagy 22 szatellitet helyeztek az adott Falcon-9 rakterébe. Hasonlóan tehát a néhány héttel ezelőtti floridai rekorddöntéshez, ezúttal is a lehető legnagyobb mértékben tették próbára a rakéta képességeit. A 17. repülését teljesítő veterán hordozó nem okozott csalódást, és az emelkedés után hibátlan teljesítése után ismét rátalált az Of Course I Still Love You drónhajóra a visszatérés során. A második fokozat is a kijelölt magasságban engedte útjára a műholdakat, így összesen 46 egységgel gyarapodik a teljes Starlink-hálózat a következő hetekben.

Képek forrása: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye