Ismét halasztják a Luna-25 küldetést

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

A terv az volt hogy még szeptember vége előtt elindítják a holdszondát, de úgy döntöttek hogy ebben az évben már nem kerül sor az indításra, a Roszkoszmosz vezetője Jurij Boriszov bejelentette, hogy sajnos 2023-ra halasztják a Luna-25 küldetést.

A TASZSZ arról számolt be, hogy ennek a halasztásnak az az oka, hogy a DISD-LR műszaki eszköz még mindig a gyártás folyamatában van. Maga az eszköz egy Doppler sebesség- és távolságmérő, amelynek fontos szerepe van a holdszonda landolásában. Gyártója a Rostec Állami Vállalat Vega konszernje (bővebben: Fejlett Technológiai Ipari Termékek Fejlesztését, Gyártását és Exportját Segítő Állami Vállalat), amelyről már régóta keringenek pletykák hogy a cég nem volt elég felkészült, és emiatt késik a küldetés, ugyanis nem elég gyorsan haladnak a műszer legyártásával. De ezek csak pletykák, nem tudhatjuk hogy valójában mi áll a háttérben, nincs kizárva az sem, hogy a szankciók miatt nincs elegendő alkatrészük, hogy legyártsák az eszközt.

A Luna-25 holdszonda elindítását a Vosztocsnij Kozmodrómról többször is elhalasztották, utoljára Dmitrij Rogozin (a korábbi Roszkoszmosz igazgató) azt nyilatkozta, hogy a holdszondának még 2022 vége előtt el kell indulnia. Még májusban arról számolhattunk be, hogy az utolsó tesztek zajlanak, és majd csak ezután születik döntés az indítás időpontjáról. Ekkor még nem volt szó hiányzó tudományos eszközről.

Röviden a Luna-25-ről

A Luna-25 (Luna-Glob lander vagy Luna-Glob-1), egy orosz holdraszálló küldetés, melynek célállomása a Hold déli sarkvidéke. A küldetésnek három elsődleges célja van: a sarki regolit összetételének tanulmányozása, a Hold sarki exoszférájának plazma- és porkomponenseinek tanulmányozása, valamint a lágy landolás alapvető technológiáinak kidolgozása. A tervek szerint a szonda a Boguszlavszkij-kráterben fog leszállni, és várhatóan legalább egy évig fog működni a Hold felszínén.

A leszállóegység négylábú alappal rendelkezik, amely a leszálló hajtóműveket és az üzemanyagtartályokat tartalmazza, egy felső rekeszben a napelemek, a kommunikációs berendezések, a fedélzeti számítógépek és a tudományos berendezések nagy része lesz található. A leszállóegységben található a Lunar Robotic Arm (LRA) amely a felszíni regolit talajmintáit fogja összegyűjteni és továbbá fúrást is fog végezni kb. 15 cm mélységig. A Hold talajmintáit a Luna-28 projekt keretében tervezik majd visszaszállítani a Földre.

Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye