Ismét halasztják a Luna-25 küldetést

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A terv az volt hogy még szeptember vége előtt elindítják a holdszondát, de úgy döntöttek hogy ebben az évben már nem kerül sor az indításra, a Roszkoszmosz vezetője Jurij Boriszov bejelentette, hogy sajnos 2023-ra halasztják a Luna-25 küldetést.

A TASZSZ arról számolt be, hogy ennek a halasztásnak az az oka, hogy a DISD-LR műszaki eszköz még mindig a gyártás folyamatában van. Maga az eszköz egy Doppler sebesség- és távolságmérő, amelynek fontos szerepe van a holdszonda landolásában. Gyártója a Rostec Állami Vállalat Vega konszernje (bővebben: Fejlett Technológiai Ipari Termékek Fejlesztését, Gyártását és Exportját Segítő Állami Vállalat), amelyről már régóta keringenek pletykák hogy a cég nem volt elég felkészült, és emiatt késik a küldetés, ugyanis nem elég gyorsan haladnak a műszer legyártásával. De ezek csak pletykák, nem tudhatjuk hogy valójában mi áll a háttérben, nincs kizárva az sem, hogy a szankciók miatt nincs elegendő alkatrészük, hogy legyártsák az eszközt.

A Luna-25 holdszonda elindítását a Vosztocsnij Kozmodrómról többször is elhalasztották, utoljára Dmitrij Rogozin (a korábbi Roszkoszmosz igazgató) azt nyilatkozta, hogy a holdszondának még 2022 vége előtt el kell indulnia. Még májusban arról számolhattunk be, hogy az utolsó tesztek zajlanak, és majd csak ezután születik döntés az indítás időpontjáról. Ekkor még nem volt szó hiányzó tudományos eszközről.

Röviden a Luna-25-ről

A Luna-25 (Luna-Glob lander vagy Luna-Glob-1), egy orosz holdraszálló küldetés, melynek célállomása a Hold déli sarkvidéke. A küldetésnek három elsődleges célja van: a sarki regolit összetételének tanulmányozása, a Hold sarki exoszférájának plazma- és porkomponenseinek tanulmányozása, valamint a lágy landolás alapvető technológiáinak kidolgozása. A tervek szerint a szonda a Boguszlavszkij-kráterben fog leszállni, és várhatóan legalább egy évig fog működni a Hold felszínén.

A leszállóegység négylábú alappal rendelkezik, amely a leszálló hajtóműveket és az üzemanyagtartályokat tartalmazza, egy felső rekeszben a napelemek, a kommunikációs berendezések, a fedélzeti számítógépek és a tudományos berendezések nagy része lesz található. A leszállóegységben található a Lunar Robotic Arm (LRA) amely a felszíni regolit talajmintáit fogja összegyűjteni és továbbá fúrást is fog végezni kb. 15 cm mélységig. A Hold talajmintáit a Luna-28 projekt keretében tervezik majd visszaszállítani a Földre.

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye