Ismét történelmi napon van túl a SpaceX

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

A SpaceX nem áll le továbbra sem, sőt! Sikert sikerre halmoznak, egyszerre több projektben érnek el újabb és újabb előrelépést, fejlődést, mérföldkövet. Az éjszaka két fontos esemény is történt a cég “háza táján”.

Negyedik Starship SN8 statikus hajtóműteszt

A közel két hete elvégzett harmadik teszt közben és azt követően problémák merültek fel az SN8-nál, melyről ebben a cikkben írtunk. Azóta kiderültek a problémák forrásai és következményei, melyek nem a Raptor konstrukciós hibájára utaltak. “Csupán” a tesztpad alatt kiképzett betontalaj felső hővédőrétegéből váltak le darabok a hajtóműsugár óriási ereje miatt, melyek bejutottak az egyik hajtóműbe, ezzel megrongálva azt, illetve egyéb fontos vezetékben is kárt tettek az SN8 aljánál. A meghibásodott hajtóművet kicserélték, az újonnan beépített SN42 sorozatszámú Raptorral azonban újabb statikus hajtóműtesztre volt szükség, hogy ellenőrizzék a három rakétamotor együttes működését.
Ezt a tesztet tegnap este hajtotta végre a SpaceX. Ezúttal mindhárom hajtóművet begyújtották néhány másodpercre, és látszólag ezúttal minden simán is ment. Nem sokkal később Elon Musk is megerősítette Twitteren, hogy sikeres volt a teszt, minden adatot rendben találtak, így megcélozzák a jövő héten tervezett 15 km-es tesztrepülést! Mondani sem kell, hogy ez is milyen nagy jelentőséggel bíró esemény lesz, függetlenül attól, hogy milyen végkimenetele lesz a tesztnek. Ha esetleg elvesztik az SN8-at, akkor az SN9 szinte teljesen kész állapotban várja következő tesztalanyként a bevetést, de az SN10, SN11, SN12, SN13, SN14 és SN15 prototípusok is különböző építési fázisban vannak már…

Fotó: SPadre

Starlink-15: Új rekord egy rakéta újrafelhasználásban

Alig pár nappal a szombati Sentinel-6A küldetés után, ma éjjel 03:13-kor a floridai LC-40 indítóállásról indult egy újabb Falcon-9 rakéta, ezúttal 60 db Starlink műholddal a fedélzetén. A küldetés teljes siker volt, az első fokozat ezúttal is az óceánon állomásozó “Of Course I Still Love You” drónhajóra tért vissza.

Fotó: SpaceX

A mostani Starlink misszió a 100. indítása volt a Falcon-9 rakétának, és ez volt az első alkalom, hogy egy első fokozatot hetedszerre (!) használtak újra. A B1049 jelű booster így büszkén megkapta a B1049.7 jelzést, és a SpaceX jó úton halad a Falcon-9 10 alkalommal való újrahasználásához vezető úton. A fokozat 2018 szeptemberében repült előszőr, és a következő küldetéseken használták eddig: Telstar-18V, Iridium-8, Starlink-0.9, Starlink-2, Starlink-7, Starlink-10 és most a Starlink-15.
Részletes előzetesünket a Starlink-15-ről itt olvashatjátok.
A SpaceX-nek ez volt az idei 23. küldetése és az összesen 109 küldetésből a 67. alkalom, hogy az első fokozat sikeresen visszatért.
A következő misszió a CRS-21 lesz, mely a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásra szállít majd utánpótlást az új Dragon 2.0 teherhajóval. A jelenlegi állás szerint december 5-én indulhat majd a küldetés.

Tamási Dávid
Bonczók Zoltán

Fotó: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye