Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával kapcsolatban, ugyanis ismét tudományos adatokkal szolgál két műszere. Pár hete számoltunk be róla, hogy több hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az űreszközzel, melyet egy hibajelenség előzött meg, aminek következtében a Voyager-1 olyan jelet kezdett el küldeni a Földre, mely nem tartalmazott sem tudományos sem műszaki adatokat. A misszióban érintett csapat jelenleg is a két berendezés (plazmahullámokat érzékelő műszer, magnetométer) újrakalibrálásán, vagyis az ahhoz vezető lépések kidolgozásán fáradozik.

Május 17-én a szakemberek olyan parancsokat küldtek a 46 éves űrszondának, amelyek lehetővé tették, hogy az újfent tudományos adatokat küldjön bolygónkra. Ez kb. 22 és fél órát vett igénybe, és ugyanennyire volt szükség, míg a jel visszaért a Földre, tehát a csapatnak közel két napot kellett várnia, hogy kiderüljön, sikerrel jártak-e az említett parancsok. A „normál” működés helyreállítása érdekében további két műszeren is dolgoznak, név szerint a  CRS (Cosmic Ray Subsystem) alrendszeren, és a LECP (Low Energy Charged Particle) detektoron.

Fantáziarajz a Voyager űrszondáról. Forrás: Caltech/NASA-JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye