iSpace: sikertelen startkísérlet

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A tegnapi hírösszefoglalónkban beszámoltunk arról, hogy az iSpace kínai magáncég február elején tervezi megkísérelni a második orbitális indítását. Az ígéretüket be is tartották, ugyanis ma magyar idő szerint 8 óra körül elindult a második Hyperbola-1 hordozórakéta a Fangcsou-2 (Fangzhou) 6U CubeSattal a fedélzetén. A startot a Csiücsüan Űrközpontból, egy mobil startállásról hajtották végre. Maga az egész küldetés nagyon meglepetésszerű volt, ugyanis a pilótáknak szóló figyelmeztetések csak pár órával az indulás előtt lettek publikálva, semmilyen egyéb felhívás nélkül.

A kínai közösségi médiában indulás után pár perccel már megjelentek olyan videók és beszámolók, miszerint az indítás sikertelen volt. Az iSpace és a Xinhua hivatalos bejelentése magyar idő szerint dél körül jelent meg, amiben bejelentették az indítás kudarcát, továbbá az iSpace egy vizsgálóbizottságot is felállított az üggyel kapcsolatban. A képek és videók alapján a probléma még az eslő fokozat működése közben léphetett fel. Kb. másfél évvel ezelőtt indult az első Hyperbola-1 rakéta, ami sikeresen pályára állt, így vált az iSpace az első kínai magánvállalattá, akik sikeresen Föld körüli pályára állítottak egy űreszközt.

A képen láthatjuk a már instabillá vált rakétát, amiről már az áramvonalazó kúp is hiányzik… Kép forrása: Weixin

Ezen a képen jól látszik, hogy másodpercekkel az start után már nem a kijelölt pályán halad a hordozórakéta. Kép forrása: Weixin

Maga a Hyperbola-1 három szilárd és egy folyékony hajtóanyagú fokozatból áll, körülbelül 300 kg-t tud alacsony pályára állítani. Érdemes megjegyezni, hogy a mostani küldetésen használt rakéta jelentősen különbözik az első misszió hordozójától, ugyanis több átalakítást is végrehajtottak: 31 tonnáról 42 tonnára növelték az indítási tömeget, 260 kg-ról pedig az előbb említett 300 kg-t LEO pályára állítani. Az indítási tömeg változása annak köszönhető, hogy újfajta rakétamotort használtak az első fokozatban – egyes források szerint az iSpace eddig az egyik riválisától vásárolta a rakétamorotokat, amiknek azóta a szállítását leállították. Valószínűleg ezért sem sikeredett úgy a ma reggeli küldetés ahogy tervezték, de még mindig tart a kivizsgálás, amint több információnk lesz, beszámolunk róla.

A DF-25 ballisztikus rakétán alapuló Hyperbola-1 felépítése. Forrás: Weixin

Dark mode powered by Night Eye