iSpace: sikertelen startkísérlet

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A tegnapi hírösszefoglalónkban beszámoltunk arról, hogy az iSpace kínai magáncég február elején tervezi megkísérelni a második orbitális indítását. Az ígéretüket be is tartották, ugyanis ma magyar idő szerint 8 óra körül elindult a második Hyperbola-1 hordozórakéta a Fangcsou-2 (Fangzhou) 6U CubeSattal a fedélzetén. A startot a Csiücsüan Űrközpontból, egy mobil startállásról hajtották végre. Maga az egész küldetés nagyon meglepetésszerű volt, ugyanis a pilótáknak szóló figyelmeztetések csak pár órával az indulás előtt lettek publikálva, semmilyen egyéb felhívás nélkül.

A kínai közösségi médiában indulás után pár perccel már megjelentek olyan videók és beszámolók, miszerint az indítás sikertelen volt. Az iSpace és a Xinhua hivatalos bejelentése magyar idő szerint dél körül jelent meg, amiben bejelentették az indítás kudarcát, továbbá az iSpace egy vizsgálóbizottságot is felállított az üggyel kapcsolatban. A képek és videók alapján a probléma még az eslő fokozat működése közben léphetett fel. Kb. másfél évvel ezelőtt indult az első Hyperbola-1 rakéta, ami sikeresen pályára állt, így vált az iSpace az első kínai magánvállalattá, akik sikeresen Föld körüli pályára állítottak egy űreszközt.

A képen láthatjuk a már instabillá vált rakétát, amiről már az áramvonalazó kúp is hiányzik… Kép forrása: Weixin

Ezen a képen jól látszik, hogy másodpercekkel az start után már nem a kijelölt pályán halad a hordozórakéta. Kép forrása: Weixin

Maga a Hyperbola-1 három szilárd és egy folyékony hajtóanyagú fokozatból áll, körülbelül 300 kg-t tud alacsony pályára állítani. Érdemes megjegyezni, hogy a mostani küldetésen használt rakéta jelentősen különbözik az első misszió hordozójától, ugyanis több átalakítást is végrehajtottak: 31 tonnáról 42 tonnára növelték az indítási tömeget, 260 kg-ról pedig az előbb említett 300 kg-t LEO pályára állítani. Az indítási tömeg változása annak köszönhető, hogy újfajta rakétamotort használtak az első fokozatban – egyes források szerint az iSpace eddig az egyik riválisától vásárolta a rakétamorotokat, amiknek azóta a szállítását leállították. Valószínűleg ezért sem sikeredett úgy a ma reggeli küldetés ahogy tervezték, de még mindig tart a kivizsgálás, amint több információnk lesz, beszámolunk róla.

A DF-25 ballisztikus rakétán alapuló Hyperbola-1 felépítése. Forrás: Weixin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye