iSpace: sikertelen startkísérlet

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A tegnapi hírösszefoglalónkban beszámoltunk arról, hogy az iSpace kínai magáncég február elején tervezi megkísérelni a második orbitális indítását. Az ígéretüket be is tartották, ugyanis ma magyar idő szerint 8 óra körül elindult a második Hyperbola-1 hordozórakéta a Fangcsou-2 (Fangzhou) 6U CubeSattal a fedélzetén. A startot a Csiücsüan Űrközpontból, egy mobil startállásról hajtották végre. Maga az egész küldetés nagyon meglepetésszerű volt, ugyanis a pilótáknak szóló figyelmeztetések csak pár órával az indulás előtt lettek publikálva, semmilyen egyéb felhívás nélkül.

A kínai közösségi médiában indulás után pár perccel már megjelentek olyan videók és beszámolók, miszerint az indítás sikertelen volt. Az iSpace és a Xinhua hivatalos bejelentése magyar idő szerint dél körül jelent meg, amiben bejelentették az indítás kudarcát, továbbá az iSpace egy vizsgálóbizottságot is felállított az üggyel kapcsolatban. A képek és videók alapján a probléma még az eslő fokozat működése közben léphetett fel. Kb. másfél évvel ezelőtt indult az első Hyperbola-1 rakéta, ami sikeresen pályára állt, így vált az iSpace az első kínai magánvállalattá, akik sikeresen Föld körüli pályára állítottak egy űreszközt.

A képen láthatjuk a már instabillá vált rakétát, amiről már az áramvonalazó kúp is hiányzik… Kép forrása: Weixin

Ezen a képen jól látszik, hogy másodpercekkel az start után már nem a kijelölt pályán halad a hordozórakéta. Kép forrása: Weixin

Maga a Hyperbola-1 három szilárd és egy folyékony hajtóanyagú fokozatból áll, körülbelül 300 kg-t tud alacsony pályára állítani. Érdemes megjegyezni, hogy a mostani küldetésen használt rakéta jelentősen különbözik az első misszió hordozójától, ugyanis több átalakítást is végrehajtottak: 31 tonnáról 42 tonnára növelték az indítási tömeget, 260 kg-ról pedig az előbb említett 300 kg-t LEO pályára állítani. Az indítási tömeg változása annak köszönhető, hogy újfajta rakétamotort használtak az első fokozatban – egyes források szerint az iSpace eddig az egyik riválisától vásárolta a rakétamorotokat, amiknek azóta a szállítását leállították. Valószínűleg ezért sem sikeredett úgy a ma reggeli küldetés ahogy tervezték, de még mindig tart a kivizsgálás, amint több információnk lesz, beszámolunk róla.

A DF-25 ballisztikus rakétán alapuló Hyperbola-1 felépítése. Forrás: Weixin

Dark mode powered by Night Eye