ISRO | EOS-06 (OceanSat-3A) küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A C54 jelzésű repülés során az OceanSat-3 megfigyelő műhold indul az Indiai Űrkutatási Szervezet megbízásából.

Indítás ideje, helye: 2022. november 26. magyar idő szerint 07:26, Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállás, Sriharikota, India

Megbízó: ISRO (Indiai Űrkutatási Szervezet)

Indítójármű: a ISRO által üzemeltetett PSLV-XL hordozórakéta

Rakomány: EOS-6 (OceanSat-3A) óceánmegfigyelő műhold, egyéb műholdak

Rakomány össztömege: 960 kg

Pálya: 723 kilométer magas napszinkron pálya (SSO)

Fokozat(ok) visszatérése: a fokozatok az Indiai-óceánba fognak irányítatlanul visszatérni

Élő közvetítés: hivatalos élő stream az ISRO YouTube-csatornáján lesz elérhető

Indítás kimenetele:

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a PSLV hordozó 3. missziója 2022-ben, összességében pedig az 56. repülése
  • az Indiai Űrkutatási Szervezet 84. küldetése
  • a 167. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Az Indiai Űrkutatási Szervezet által tervezett és üzemeltetett PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozó újabb küldetésre indul, mellyel az EOS-06, vagy más néven az OceanSat-3A műholdat juttatja napszinkron pályára. A start helyszínéül a Satish Dhawan Űrközpont 1. számú indítóállása szolgál, innen fog a magasba emelkedni a rakéta XL verziója, ami hat darab, egyenként 12 tonnányi üzemanyaggal ellátott szilárd hajtóanyagú segédrakétával van felszerelve. Négy fokozattal rendelkezik, melyek különböző hajtóanyagokat használnak. Az első fokozat (PS1) 20 m magas, 2,8 méter átmérőjű, és egy S193 szilárd rakétamotor hajtja, ami 4800 kN tolóerőt biztosít elemelkedéskor. A misszióhoz használt XL verziót felszállásnál a fentebb említett hat oldalsó, PSOM-XL néven ismert gyorsítórakéta segíti. A PS2, azaz a második fokozat 12,8 m magas, és Vikas névre hallgató hajtóműve 803 kN tolóerőre képes. Hajtóanyaga hipergolikus dinitrogén-tetroxid (N2O4) és aszimmetrikus-dimetilhidrazin (UDMH). A harmadik fokozat (PS3) 3,6 m, S-7 szilárd hajtóanyagú rakétamotorja pedig 240 kN tolóerőt garantál 83 másodpercnyi működése során. A végső, negyedik fokozat (PS4) 3 m magas, és két darab PS-4 hajtóművel látták el, melyek üzemanyagként monometil-hidrazint (MMH), oxidálószerként pedig kevert nitrogén-oxidokat (MON) használnak. Ezek összesen 14,6 kN tolóerőt nyújtanak.

OceanSat-3

A műhold egy több szenzorral ellátott óceánmegfigyelő űreszköz, melynek várható élettartama 5 év. Fő célkitűzésekhez sorolhatjuk az óceán felszínének tanulmányozását, a klorofillkoncentráció megfigyelését, a fitoplanktonok virágzásának nyomon követését, valamint a légköri aeroszolok vizsgálatát. 4 darab legfőbb műszerével hivatott feladatát ellátni; a SCAT-3 (Scatterometer), mely a szél sebességének tengerszinten való mérését fogja végezni, az OCM-3 (Ocean Color Monitor), ami az aeroszolok, és az óceán színének mérésére szolgál, a tengerfelszín hőmérsékletét figyelő SSTM (Sea Surface Temperature Monitor), valamint az A-DCS (Advanced Data Collection System), más néven ARGOS, ami világméretű környezeti adatgyűjtést biztosít, melynek alapvető célja a Föld környezetének tanulmányozása és védelme.

Forrás: ISRO

Egyéb hasznos terhek

Mivel a C54 jelű misszió egyben rideshare, azaz költségmegosztó küldetés is, így több űreszköz is helyet kapott a PSLV rakterében a fentebb említett OceanSat-3 mellett. Ezeket röviden, pár mondatban mutatjuk be a következőkben.

INS-2B

ISRO Nano Satellite-2 for Bhutan, azaz INS-2B, melyhez tartozik egy multispektrális optikai képalkotó, az ún. NanoMx, valamint egy APRS-Digipeater, ami tulajdonképpen egy átjátszó, amely digitális jelek vételére és továbbítására szolgál.

Anand

A technológiai demonstrációként induló nanoműhold egy miniatürizált földmegfigyelő kamerát mutatnak be, pontosabban annak képességeit és kereskedelmi felhasználását alacsony Föld körüli pályán.

Thybolt

Szintén demonstrációs űreszköz, mellyel többek között a Store-and-Forward (tárolás és továbbítás) funkciót kívánják szemléltetni amatőr frekvenciasávban, engedéllyel rendelkező felhasználók számára.

Astrocast

Az Astrocast egy 3U méretű technológiai demonstrációs műhold, melyből 4 darab indul a misszió alkalmával.

Forrás: ISRO

Dark mode powered by Night Eye