ISRO | EOS-07 küldetésprofil

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A tavaly novemberi küldetés után újabb földmegfigyelő műholdat indít India egy költségmegosztó küldetés keretében.

Indítás ideje, helye: 2023. február 10. magyar idő szerint 04:48, Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállás, Sriharikota, India

Megbízó: ISRO (Indiai Űrkutatási Szervezet)

Indítójármű: a ISRO által üzemeltetett SSLV hordozórakéta

Rakomány: EOS-07 földmegfigyelő műhold + egyéb megrendelők műholdjai

Rakomány össztömege: 176,5 kg

Pálya: 450 kilométeres alacsony Föld körüli pálya (LEO), 37,2° hajlásszöggel

Fokozat(ok) visszatérése: a fokozatok az Indiai-óceánba fognak irányítatlanul visszatérni

Élő közvetítés: hivatalos élő stream az ISRO YouTube-csatornáján lesz elérhető

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • az idei 1., összességében 2. SSLV rakéta indítása
  • az ISRO idei 1., összességében 85. küldetése
  • a 21. indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Az Indiai Űrkutatási Szervezet SSLV (Small Satellite Launch Vehicle) elnevezésű kisteherbírású rakétájának ez lesz a második indítása, mely egyúttal visszatérés is a tavaly augusztusi első demonstrációs küldetés kudarca után. A hordozó az EOS-07 földmegfigyelő műholdat, és további két kisméretű szatellitet állíthat alacsony Föld körüli pályára.

EOS-07

Teljes nevén az Earth Observation Satellite-07 műholdat a U R Satellite Center (URSC), korábbi nevén ISRO Satellite Center fejlesztette és gyártotta. Bár hivatalos megerősítés nincs róla, de a 07 jelű egység valószínűleg a tavaly elvesztett 02 műholdat hivatott pótolni, ami az SSLV rakéta első, kudarccal végződő indítása során semmisült meg. A valamivel több mint 156 kg tömegű űreszközt két napelemtáblával látták el, melyek 350 W elektromos energiát képesek előállítani. Képalkotó rendszere egy fémből készült főtükörből és két különböző érzékelőből áll, melyek közül az egyik közép-hullámhosszban, a másik hosszú-hullámhosszban végzi tevékenységét. A műhold fő feladata a Geographic Information Systems (GIS) számára földrajzi felvételek készítése lesz.

JANUS-1

Egy amerikai 6U cubesat is helyet kapott a raktérben, melynek tömege mindössze 11,5 kg. Mindössze 10 hónap alatt valósult meg a teljes projekt a tervezéstől a legyártásig, de ami még fontosabb, hogy az Antaris Space nevű cég, mely az űreszközt gyártotta, 75%-kal tudta csökkenteni költségeit, ráadásul egy „iker-műholdat” is sikerült legyártaniuk, ami a szimulációk során nagy segítséget jelent. A kis műholddal kísérleti lézeres- és rádió kommunikációt tud akár a cég, akár más partnerek tesztelni a világűrben.

AzaadiSAT-2

A 8U méretű cubesat 75 db kisméretű kísérletet visz magával, melyek egyenként kb. 50 grammosak, a teljes műhold pedig 8,7 kg. Szintén az SSLV-D1 küldetésen megsemmisült űreszköz pótlásaként indul. UHF és VHF transzponderekkel látták el, amikkel amatőr üzemeltetők tudnak hangfelvételt vagy adatokat átjátszani, és egy szelfi-kamerát is elhelyeztek rajta. A kísérleteket 75 lányiskola 8-12 osztályos diákjainak közreműködésével tervezték meg, ez a szám nem véletlen: India függetlenségének 75. évfordulójáról szeretnének megemlékezni.

Az SSLV rakéta

Az ISRO 2016-ban kezdte fejleszteni 3+1 fokozatú kisteherbírású hordozórakétáját, melynek hasznos teherkapacitása 500 kg alacsony Föld körüli pályára és 300 kg napszinkron pályára. A három fokozat szilárd hajtóanyagú hajtóművel rendelkezik, a végfokozat 16 db fúvókája pedig monometil-hidrazint (MMH) és 3%-os nitrogén-oxidot (MNO3) használ működés során. Utóbbi egység többszöri teher-kivetésre képes különböző magasságú keringési pályán. A szervezet célja az SSLV-vel egy alacsony működtetési költségű, rugalmas felhasználású, minimális infrastruktúrát igénylő rakéta megalkotása volt. Hosszúsága 34 méter, átmérője 2 méter, tömege 120 tonna. Első demonstrációs indítására 2022. augusztus 7-én került sor három fokozatú konfigurációban, amit egy ún. Velocity Trimming Module (VTM) nevű végfokozattal is elláttak. Az indítás sajnos kudarccal végződött, amit az ISRO szoftveres hibával magyarázott.

Az SSLV első indítása tavaly augusztusban. Fotó: ISRO

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye