ISRO | TeLEOS-2 küldetésprofil

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Az indiai PSLV hordozó idei első útjára készül, melyet a C55 jelzéssel láttak el, és aminek keretén belül egy földmegfigyelő műholdat juttat Föld körüli pályára.

Indítás ideje, helye: 2023. április 22. magyar idő szerint 10:49, Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállás, Sriharikota, India

Megbízó: NewSpace India Limited (NSIL)

Indítójármű: a ISRO által üzemeltetett PSLV-CA hordozórakéta

Rakomány: a TeLEOS-2 szingapúri földmegfigyelő műhold, mint elsődleges hasznos teher, valamint a LUMELITE-4 CubeSat

Rakomány össztömege: 757 kg

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO)

Fokozat(ok) visszatérése: nem képes erre a PSLV rakéta, a fokozatok az Indiai-óceánba fognak irányítatlanul visszatérni

Élő közvetítés: hivatalos élő stream az ISRO YouTube-csatornáján lesz elérhető

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a PSLV hordozó első missziója 2023-ban, összességében pedig az 57. repülése
  • az Indiai Űrkutatási Szervezet idei 3., összességében  87. küldetése
  • a 62. indítási kísérlet 2023-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

A Polar Satellite Launch Vehicle, azaz a PSLV idei első missziójára készül, melynek során egy elsődleges, és egy másodlagos hasznos terhet szállít az űrbe. Az Indiai Űrkutatási Szervezet által tervezett és üzemeltetett hordozó a tervek szerint április 22-én emelkedhet a magasba a Satish Dhawan Űrközpont, 1. számú indítóállásáról. Miután a végső, negyedik fokozat (PS4) a kellő magasságig juttatta a rakományt, megkezdődik a TeLEOS-2, illetve a LUMELITE-4 szeparációja. Mindkét műhold a küldetés 20. percében fog leválni a szállítóadapterről, mellyel befejezettnek tekinthető majd a megbízatás.

TeLEOS-2

A 741 kilogrammos TeLEOS-2 űreszközt a szingapúri kormányt képviselő DSTA, és az ST Engineering közösen fejlesztette ki. Telepítése és üzembe helyezése után a kormány különböző hivatalait fogja támogatni, mint földmegfigyelő műhold. Szintetikus apertúrájú radarjának (SAR) segítségével nagy felbontású felvételeket lesz képes szolgáltatni, továbbá egy 500 GB-os fedélzeti adatrögzítővel is ellátták.

LUMELITE-4

A LUMELITE-4 egy fejlett, 12U méretű műhold, amelyet egy nagy teljesítményű, űrbe telepített adatátviteli rendszer technológiai demonstrációjára fejlesztettek ki. Tömege 16 kilogramm.

POEM-2 (PSLV Orbital Experimental Module-2)

A C55 jelzésű küldetés a kiégett PS4 fokozatot orbitális hordozóeszközként fogja igénybe venni tudományos kísérletek elvégzésére, melyből 7 darab van. Ez egyébként már nem az első eset, hogy a rakéta ezen részét ilyen célra használják, hiszen már a C53 során is hasonlóan jártak el.

A POEM, mint említettük a negyedik fokozatot használja, és ami saját fedélzeti rendszereket kapott az önálló működéshez. Továbbá a PS4 tartálya köré napelemeket, és egy lítium-ion akkumulátort telepítettek az indiai mérnökök. Mindemellett a negyedik fokozatot precíziós, héliummal működő fúvókákkal is felszerelték, a navigációhoz pedig az indiai NavIC műholdas helymeghatározási konstellációt alkalmazzák.

Forrás: ISRO
Forrás: ISRO

A PSLV rakéta

Ezen a küldetésen a rakéta CA variánsa fog repülni, mely annyit takar, hogy nincsenek plusz oldalsó gyorsítórakéták. A hordozó négy fokozattal rendelkezik, melyek különböző hajtóanyagokat használnak. Az első fokozat (PS1) 20 m magas, 2,8 méter átmérőjű, és egy S193 szilárd hajtóanyagú rakétamotorral üzemel, ami 4800 kN tolóerőt biztosít elemelkedéskor. A PS2, azaz a második fokozat 12,8 m magas, és Vikas névre hallgató hajtóműve 803 kN tolóerőre képes. Hajtóanyaga hipergolikus dinitrogén-tetroxid (N2O4) és aszimmetrikus-dimetilhidrazin (UDMH). A harmadik fokozat (PS3) 3,6 m, S-7 szilárd hajtóanyagú rakétamotorja pedig 240 kN tolóerőt garantál 83 másodpercnyi működése során. A végső, negyedik fokozat (PS4) 3 m magas, és két darab PS-4 hajtóművel látták el, melyek üzemanyagként monometil-hidrazint (MMH), oxidálószerként pedig kevert nitrogén-oxidokat (MON) használnak. Ezek összesen 14,6 kN tolóerőt nyújtanak.

Forrás: ISRO
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye