ISS 63 | Szojuz MS-16 küldetés profil

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Április 9-én, csütörtök reggel 3 új űrhajós indul a Nemzetközi Űrállomásra egy újabb Szojuz űrhajóval. Lássuk is a részleteket.

Indítás ideje, helye: 2020. április 9., magyar idő szerint 10:05, 31/6 startállás, Bajkonur, Kazahsztán.
Megbízó, rakéta, űrhajó: Roszkoszmosz, a Szojuz hordozó 2.1a variánsa (a korábban használatos Szojuz-FG rakéta az MS-15 küldetésen repült utoljára), Szojuz MS kapszula
Személyzet: 3 fős személyzet az Expedíció-63 keretében a Nemzetközi Űrállomásra, akik a már fent lévő Expedició-62 állandó személyzetéhez csatlakoznak.
Ivan Vagner: a Roszkoszmosz űrhajósa, első űrutazása.
Anatolij Ivanishin: a Roszkoszmosz kozmonautája, az Expedíció-49 küldetés parancsnoka volt az ISS-en. Ez lesz a harmadik űrutazása.
Chris Cassidy: a NASA asztronautája, 2015 és 2017 között a NASA Űrhajós Irodájának a vezetője, a mostani küldetés parancsnoka. Ez lesz a harmadik űrutazása.

Az Expedíció-63 személyzete balról:Chris Cassidy, Anatolij Ivanishin és Ivan Vagner

Az űrhajósok 6 órás utazás után érkeznek meg a Szojuz űrhajóval az Űrállomásra, ahol az orosz Zvezda modulhoz fognak kikötni, és 195 napot (6 és fél hónap) fognak az űrben eltölteni. A jelenlegi személyzettel együtt így már 6 űrhajós fog az ISS-en tartózkodni, azonban csak pár napig, ugyanis az Expedíció-62 tagjai (Jessica Meir, Drew Morgan és Oleg Skripochka) április 15-én térnek vissza a Szojuz MS-15 űrhajóval Kazahsztánba.
A következő személyzet (jelenlegi állás szerint) május vége fele érkezik: Bob Behnken és Doug Hurley NASA űrhajósok az új SpaceX Crew Dragon kapszulával, a DM2-küldetés keretében. Addig Cassidy lesz az egyedüli űrhajós az űrállomás amerikai szegmensében.

A Szojuz rakéta kigördülése az összeszerelő üzemből

Orosz részről eredileg Andrej Babkin és Nikolaj Tikhonov utazott volna, azonban Tikhonov márciusban szemsérülést szenvedett, ezért a tartalék személyzet lépett előre (az orosz gyakorlat szerint, ha a legénység egyik tagja kiesik, akkor nem bontják meg az eredeti párosokat, hanem a teljes induló személyzetet lecserélik).

A világot jelenleg megbénító koronavírus-járvány is hatással volt az űrhajósok felkészülésére. A szokásos ceremóniák nagyrészét, és a tömegrendezvényeket lemondták, és jóval kisebb személyzet kíséri az űrhajósokat, akik március 25. óta vannak karanténban Bajkonurban (melynek időtartamát nem hosszabbították meg). Az indításra a média képviselői sem utazhatnak el, illetve az limitálták az űrhajósokat elbúcsúztató családtagok számát is.
Az indítás előtti hagyományokat nagyon tisztelő oroszok azért pár szokásos ceremóniát így is megtartottak: a személyzet március 27-én meglátogatta a Jurij Gagarin által ültetett fát az Űrhajósok Sétányán, illetve ünnepélyes zászlófelvonásra is sor került.

A rakéta már a startálláson

Hol tudom nézni az indítást?
A NASA hivatalos Youtube csatornáján.

Forrás: Geoff Barrett
Videó a Szojuz rakéta indítóállásra helyezéséről és egy gyors interjú az űrhajósokkal
A küldetés jelvénye

Köszönjük Geoff Barrett-nek a lehetőséget, hogy használhatjuk a szuper illusztrációit. A honlapját itt találjátok, ha pedig van rá lehetőségetek, támogassátok Patreon-on is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye