James Webb űrteleszkóp: Az első fény

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

A tudományos műszerek pár nappal ezelőtt sikeres beüzemelése után, újabb jelentős mérföldkövön van túl a James Webb űrteleszkóp: a NASA közleménye szerint első alkalommal gyűjtött be a teleszkóp főtükre fotonokat (a fény elemi részecskéje), amiket a távcső rendszerei sikeresen továbbított is a NIRCam (közeli-infravörös kamera) műszerébe. A mostani lépés csak a 18 főtükörszegmens finomhangolásának a kezdete, ami várhatóan 3 hónapig tart majd, és ezalatt számtalan életlen képet készít majd a JWST.

A Ball Aerospace, a Space Telescope Science Institute, és a NASA Goddard Űrközpontjának mérnökeiből és tudósaiból álló csapat a NIRCam segítségével rögzített adatokat használja fel a teleszkóp fokozatos beállításához. A mérnökök korábban egy tesztpéldányon sikeresen tesztelték és begyakorolták a finomhangolási folyamatot, és most készen állnak erre a Webb-el is. A folyamat hét szakaszban fog lezajlani a következő három hónapban, aminek a végén remélhetőleg egy tökéletesen üzembe helyezett és beállított űrteleszkópot kapnak. A JWST által ebben az időszakban készített képek még életlenek lesznek, kizárólag azt a célt szolgálják, hogy előkészítsék a távcsövet a tudományos munkára. Ahhoz, hogy a főtükör 18 szegmense egy egységes tükröt alkosson, kb. 50 nanométeres pontossággal kell illeszkedniük egymással.

A folyamat a következő szakaszokból áll:

  1. Segment Image Identification – „szegmensképek azonosítása”, a főtükröt a HD 84406 csillag irányába mozgatják, és több felvételt készítenek, ami alapján azonosítani tudják a 18 szegmens által készített felvételeket.
  2. Segment Alignment – a tükörszegmensek nagyobb pozicionálási hibáinak kiigazítása
  3. Image Stacking – a tükörszegmensek által készített képek egymásra helyezése és a szegmensek mozgatása, hogy a beérkező fény egy helyre essen, és egységes képet tudjon készíteni a teleszkóp.
  4. Coarse Phasing – bár az előző szakaszban már a beérkező fény egy helyre érkezik, de a JWST ekkor még mindig 18 különálló teleszkópként üzemel. Ebben a szakaszban a szegmenseket helyzetét függőleges irányban finomítják három alkalommal.
  5. Fine Phasing – további finomhangolás, amit szintén három alkalommal végeznek el, mindig egy „Coarse Phasing” művelet után. Ilyen finomhangolást a JWST élettartama alatt többször is végrehajtanak majd. A „Fine Phasing”-hez a tudományos műszerekben lévő optikai elemeket használják.
  6. Telescope Alignment Over Instrument Fields of View – a „Fine Phasing” után a NIRCam látómezeje teljesen beállításra került, ebben a szakaszban a többi kamera és spektrométer képének élesítését végzik el.
  7. Iterate Alignment for Final Correction – az utolsó lépés a JWST beüzemelésében, a maradék kisebb pozícionálási hibák kijavítása.

A folyamat egyes lépései felcserélhetők, illetve bármelyik szakasz megismétlésére is lehetőség van. A várhatóan 3 hónapig tartó folyamat végén a James Webb űrteleszkóp megkezdheti a tudományos munkát, és feltárhatja az univerzum titkait.

Dark mode powered by Night Eye