James Webb űrteleszkóp: Az első fény

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A tudományos műszerek pár nappal ezelőtt sikeres beüzemelése után, újabb jelentős mérföldkövön van túl a James Webb űrteleszkóp: a NASA közleménye szerint első alkalommal gyűjtött be a teleszkóp főtükre fotonokat (a fény elemi részecskéje), amiket a távcső rendszerei sikeresen továbbított is a NIRCam (közeli-infravörös kamera) műszerébe. A mostani lépés csak a 18 főtükörszegmens finomhangolásának a kezdete, ami várhatóan 3 hónapig tart majd, és ezalatt számtalan életlen képet készít majd a JWST.

A Ball Aerospace, a Space Telescope Science Institute, és a NASA Goddard Űrközpontjának mérnökeiből és tudósaiból álló csapat a NIRCam segítségével rögzített adatokat használja fel a teleszkóp fokozatos beállításához. A mérnökök korábban egy tesztpéldányon sikeresen tesztelték és begyakorolták a finomhangolási folyamatot, és most készen állnak erre a Webb-el is. A folyamat hét szakaszban fog lezajlani a következő három hónapban, aminek a végén remélhetőleg egy tökéletesen üzembe helyezett és beállított űrteleszkópot kapnak. A JWST által ebben az időszakban készített képek még életlenek lesznek, kizárólag azt a célt szolgálják, hogy előkészítsék a távcsövet a tudományos munkára. Ahhoz, hogy a főtükör 18 szegmense egy egységes tükröt alkosson, kb. 50 nanométeres pontossággal kell illeszkedniük egymással.

A folyamat a következő szakaszokból áll:

  1. Segment Image Identification – „szegmensképek azonosítása”, a főtükröt a HD 84406 csillag irányába mozgatják, és több felvételt készítenek, ami alapján azonosítani tudják a 18 szegmens által készített felvételeket.
  2. Segment Alignment – a tükörszegmensek nagyobb pozicionálási hibáinak kiigazítása
  3. Image Stacking – a tükörszegmensek által készített képek egymásra helyezése és a szegmensek mozgatása, hogy a beérkező fény egy helyre essen, és egységes képet tudjon készíteni a teleszkóp.
  4. Coarse Phasing – bár az előző szakaszban már a beérkező fény egy helyre érkezik, de a JWST ekkor még mindig 18 különálló teleszkópként üzemel. Ebben a szakaszban a szegmenseket helyzetét függőleges irányban finomítják három alkalommal.
  5. Fine Phasing – további finomhangolás, amit szintén három alkalommal végeznek el, mindig egy „Coarse Phasing” művelet után. Ilyen finomhangolást a JWST élettartama alatt többször is végrehajtanak majd. A „Fine Phasing”-hez a tudományos műszerekben lévő optikai elemeket használják.
  6. Telescope Alignment Over Instrument Fields of View – a „Fine Phasing” után a NIRCam látómezeje teljesen beállításra került, ebben a szakaszban a többi kamera és spektrométer képének élesítését végzik el.
  7. Iterate Alignment for Final Correction – az utolsó lépés a JWST beüzemelésében, a maradék kisebb pozícionálási hibák kijavítása.

A folyamat egyes lépései felcserélhetők, illetve bármelyik szakasz megismétlésére is lehetőség van. A várhatóan 3 hónapig tartó folyamat végén a James Webb űrteleszkóp megkezdheti a tudományos munkát, és feltárhatja az univerzum titkait.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye