James Webb űrteleszkóp: Főtükör „szelfi” és az első képek

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Ahogy mi is írtuk pár nappal ezelőtt, megkezdődött a James Webb űrteleszkóp főtükörszegmenseinek a beállítása, ami várhatóan 3 hónapig tart majd. Ahhoz, hogy a főtükör 18 szegmense egy egységes tükröt alkosson, kb. 50 nanométeres pontossággal kell illeszkedniük egymással. Jelenleg a 7 különálló szakaszból álló folyamat első része, az ún. Segment Image Identification („szegmensképek azonosítása”) zajlik, ami előtt a JWST készített egy „szelfit” is önmagáról.

Fotó: NASA

A felvételt azonban nem egy külső kamera, hanem a közeli-infravörös kamera (NIRCam) belsejében található speciális képalkotó lencsével készítették, amit kimondottan arra terveztek, hogy a világűr helyett a főtükörszegmensekről készítsen képeket. Ezt a konfigurációt nem használják majd a tudományos műveletek során, kizárólag mérnöki és beállítási célokra. A „szelfin” látható világos szegmens éppen egy fényes csillag felé nézett, és jól látható, hogy a többi tükörszegmens még nincs teljesen összehangolva.

A „Segment Image Identification” folyamat során a HD 84406 csillagot használják a szegmensképek azonosítására. A február 2-án kezdődött képrögzítési folyamat során a teleszkópot 156 különböző pozícióba irányították a csillag előre jelzett helye körül, és a NIRCam 10 érzékelőjével 1560 képet készítettek – ez 54 gigabájtnyi nyers adatot eredményezett. A teljes folyamat közel 25 órán keresztül tartott, de fontos kihangsúlyozni, hogy a JWST már az első hat óra működés és 16 expozíció alatt minden tükörszegmensében meg tudta találni a célcsillagot. Ezeket a felvételeket aztán egy mozaikká illesztették össze, így azonosítva az egyes tükörszegmensek által készített képet.

A 18 szegmens különálló képe egy mozaikba illesztve

A mozaikkép az adott tükörszegmensek jelzéseivel

Ahhoz, hogy a jelenleg 18 különálló tükörszegmens egy egységes tükörré álljon össze, kb. egy hónapnyi finomhangolás szükséges még, összesen pedig 3 hónap a JWST végső beállításához.

A folyamat a következő szakaszokból áll:

  1. Segment Image Identification – „szegmensképek azonosítása”, a főtükröt a HD 84406 csillag irányába mozgatják, és több felvételt készítenek, ami alapján azonosítani tudják a 18 szegmens által készített felvételeket – ez zajlik jelenleg
  2. Segment Alignment – a tükörszegmensek nagyobb pozicionálási hibáinak kiigazítása
  3. Image Stacking – a tükörszegmensek által készített képek egymásra helyezése és a szegmensek mozgatása, hogy a beérkező fény egy helyre essen, és egységes képet tudjon készíteni a teleszkóp.
  4. Coarse Phasing – bár az előző szakaszban már a beérkező fény egy helyre érkezik, de a JWST ekkor még mindig 18 különálló teleszkópként üzemel. Ebben a szakaszban a szegmenseket helyzetét függőleges irányban finomítják három alkalommal.
  5. Fine Phasing – további finomhangolás, amit szintén három alkalommal végeznek el, mindig egy „Coarse Phasing” művelet után. Ilyen finomhangolást a JWST élettartama alatt többször is végrehajtanak majd. A „Fine Phasing”-hez a tudományos műszerekben lévő optikai elemeket használják.
  6. Telescope Alignment Over Instrument Fields of View – a „Fine Phasing” után a NIRCam látómezeje teljesen beállításra került, ebben a szakaszban a többi kamera és spektrométer képének élesítését végzik el.
  7. Iterate Alignment for Final Correction – az utolsó lépés a JWST beüzemelésében, a maradék kisebb pozícionálási hibák kijavítása.

A James Webb űrtávcső története

A James Webb űrtávcső felépítése és főbb technikai adatai

A James Webb űrtávcső útja a felbocsátástól az első képekig 1. rész

A James Webb űrtávcső útja a felbocsátástól az első képekig 2. rész

A James Webb űrtávcső tudományos munkája és ehhez használt műszerei

A JWST építése képekben

James Webb űrtávcső hírfolyam (az indítástól a teljes kicsomagolásig)

A JWST megérkezése az L2 pontra

Elkezdték beüzemelni a JWST műszereit

JWST: Az első fény

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye