Japán űrhajós szállhat le elsőként a Holdra az amerikaiak után

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A héten aláírt legújabb szerződés tovább bővíti a NASA és a JAXA együttműködését az Artemis-programban.

A héten jelentős amerikai-japán találkozóra került sor Washingtonban, ahol április 10-én találkozott egymással Bill Nelson, a NASA igazgatója, illetve Morijama Maszahito, Japán oktatásért, kultúráért, sportért, tudományért és technológiáért felelős minisztere és Jamakava Hirosi, a Japán Űrügynökség (JAXA) elnöke. A delegáció célja az Artemis-programban való még szorosabb együttműködésről szóló megállapodás aláírása volt a NASA-val, melynek egyik új eleme egy nyomás alá helyezett (tehát zárt terű), Lunar Cruiser nevű holdjáró kifejlesztése és rendelkezésre bocsátása. A rovert a NASA szállítja majd a Holdra, amelynek az ügynökségek szerint a legkorábban 2031-re tervezett Artemis-7 küldetés előtt kell megtörténnie. A jármű a szerződés alapján a három amerikai cég által a NASA számára kifejlesztett Lunar Terrain Vehicle hatótávolságát is meghaladja majd, így a leszállóhelyektől még távolabbi expedíciókat lesz képes támogatni. Élettartamát 10 évre becsülik, ez idő alatt két űrhajós számára biztosít majd legfeljebb 30 napig megfelelő életkörülményeket.

A megállapodás másik nagyon fontos pontja, hogy a jövőbeli Artemis-küldetéseken a NASA két helyet is biztosít a JAXA számára, így az ázsiai ország lehet az első, mely a NASA-n kívül űrhajósokat tud küldeni a Hold felszínére (persze nagy kérdés, hogy Kína mikor tervezi saját személyzetes holdraszállását végrehajtani). Arról nem szól a szerződés, hogy melyik küldetésen repülhetnek japán űrhajósok a Holdra, Nelson egy ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy „a két ország most egy közös célt jelentett be, hogy japán űrhajósok szállhassanak le a felszínre, feltéve, hogy a szükséges elvárások teljesülnek.” 

A két holdraszálló küldetés mellett Japánnak egy korábbi döntés értelmében lehetősége van egy asztronautát a Lunar Gateway űrállomásra is küldeni. Míg az Európai Űrügynökség három hellyel rendelkezik a Gateway-re, melyekből kettő valószínűleg az Artemis-4 és 5 küldetéseken teljesül, felszíni leszállásra még állapodott meg a NASA-val. 

Morijama Maszahito (balra) és Jamakava Hirosi mutatják be Bill Nelsonnak (jobbra) a Lunar Cruiser makettjét. Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye