Jeff Williams űrhajós 27 év után nyugdíjba vonul

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Jeffrey Williams, a NASA űrhajósa, továbbá az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese 2024. január 14-én nyugdíjba vonul, miután 27 évnyi szolgálatot teljesített az ügynökségnél. A Nemzetközi Űrállomás kétszeres parancsnoka összesen 534 napot töltött az űrben, melyet négy küldetés alatt „gyűjtött” össze, valamint 32 órányi űrsétát is feljegyezhetünk a neve mellé.

Több mint 27 év katonai szolgálattal és 3100 órányi repülési idővel, több mint 50 különböző repülőgépen eltöltött idővel 2007-ben vonult nyugdíjba a hadsereg aktív szolgálatából. Első küldetése az STS-101, első hosszú távú missziója pedig az Expedíció-13 volt, amely 2006 márciusában vette kezdetét, és hat hónapig tartott. Harmadik repülésére 2009 októberében került sor, ami újabb fél évet jelentett az űrben, az utolsó viszont ezzel szemben picit később, 2016-ban valósult meg. 2017 óta a NASA Johnson Űrközpontjában végezte munkáját, ahol a Nemzetközi Űrállomás személyzetének beosztásáért, képesítéséért és képzéséért felelt, mint a Multilateral Crew Operations Panel (MCOP) elnöke.

Összességében 8 különböző ország 56 űrhajósával élt és dolgozott együtt az űrállomás fedélzetén. Küldetései az ISS összeszerelésének és építésének 16 évét ölelték fel, mindezek mellett pedig több száz tudományos kísérlethez is hozzájárult munkájával.

Jeff Williams és jelvényei. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye