Jelentős bővítésbe kezd a Rocket Lab

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A Rocket Lab, talán nyugodtan mondhatjuk, hogy fennállása óta az egyik legaktívabb időszakát éli. Gőzerővel dolgoznak azon, hogy az Electron rakétájuk első fokozatát újra felhasználhatóvá tegyék (ejtőernyős megoldással), illetve Peter Beck, a vállalat vezetője nemrég azt is bejelentette, hogy egy teljesen új, forradalmi rakétát fejlesztenek, amely a Neutron nevet kapta. Ezeken túlmenően a tavalyi év végén jelentős bővítésbe kezdtek különböző cégek felvásárlásával. Decemberben a SolAero Holdings, Inc. nevű vállalatot kebelezték be 80 millió dollár értékben. A cég a világ legnagyobb űrtechnológiai napelem-előállító gyártósorával rendelkezik. Novemberben a Planetary Systems Corporation (PSC) vállalatot sikerült megszerezniük 42 millió dollár értékben, amelynek fő profilja az űreszközökhöz szánt szeparációs rendszerek fejlesztése.

Kicsit távolabbra tekintve a múltban, az amerikai-új-zélandi vállalat 2021 októberében vásárolta fel az Advanced Solutions, Inc (ASI) nevű céget, melynek székhelye Colorado államban található. A vállalat szoftveres és technológiai megoldásokat fejleszt az űrmissziók megbízhatóságának növelése érdekében. Ehhez kapcsolódóan a Rocket Lab a napokban jelentette be, hogy bővítik nemrég megszerzett coloradói telephelyüket.

A Rocket Lab coloradói telephelye. Kép forrása: Rocket Lab

A fejlesztés egy vadonatúj létesítmény építését foglalja magában a Rocket Lab már meglévő, közel 1400 négyzetméteres telephelye közelében, a Shaffer Parkway-en, Littletonban. Az új egység alapterülete 3700 négyzetméter lesz, és új laboratóriummal, gyártási- és irodahelyiséggel bővíti a meglévő telephelyet. A komplexum várhatóan 2022 végére készül el, és két missziós műveleti központot is magában foglal majd. A bővítés a csapat növekedését is magával hozza: a Rocket Lab coloradói létszáma 2023 elejére várhatóan megduplázódik, és több mint 120 főre emelkedik, akiknek a munkaköre kiterjed a repülési szoftverek fejlesztésére, a navigációs és irányítási szolgáltatások fejlesztésére (GNC), űreszköz szimulációs megoldásokra, és a rendszermérnökségre.

A Rocket Lab coloradói csapata számos közelgő küldetés fejlesztését támogatja, köztük a CAPSTONE küldetést a Holdra és a NASA ESCAPADE küldetését a Marsra, amelyek a Rocket Lab Photon végfokozatait használják majd.

A Rocket Lab tehát rendkívül intenzív fejlesztéseket eszközöl annak érdekében, hogy még inkább az űripar meghatározó szereplői között tartsák őket számon. Jelenlegi elhivatottságukat és tevékenységüket látva erre minden esélyük meg is van.

A Rocket Lab Electron rakétája. Kép forrása: Rocket Lab/Sam Toms, Simon Moffatt

Dark mode powered by Night Eye