Jelentős megrendelések a Rocket Lab-nek

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

A Rocket Lab mai közleménye szerint jelentős megrendelést kaptak a BlackSky fölmegfigyelő műholdakat üzemeltető cégtől. Az új megbízás szerint 2021-ben 4 dedikált Electron indítást hajtanak végre, küldetésenként 2 db BlackSky műholddal. Egy ötödik (rideshare) misszión 1 db BlackSky utazik majd, így összesen 9 db új műhold feljuttatására bízták meg a Rocket Lab-et. A szerződésben két opcionális küldetést is rögzítettek, szintén 2021-re. Az indítási előkészületeket, és az indításokat a Spaceflight cég intézi majd.

Ez az eddigi legnagyobb megrendelése a BlackSky-nak, akiknek három műholdját szállította már a Rocket Lab 2019-ben, és a legutóbbi „They Go Up So Fast” küldetésen. A BlackSky elmondása szerint a rugalmasság és gyorsaság miatt választották a Rocket Lab-et, ugyanis az Electron 2019 óta a második legtöbbet indított rakéta. Valószínűleg a Rocket Lab olcsó árai is hozzájárultak a döntéshez, de pontos összegeket nem árultak el a felek. Egy dedikált Electron indítást jelenleg kb. 7,5 millió dollárért adnak, ami nagyon alacsony a többi szolgáltatóhoz képest.

A Rocket Lab-nek így nagyon sűrű és izgalmas éve lesz, a számos keresdelmi megrendelés mellett az amerikai Űrhaderőnek, és a NASA-nak is dedikált küldetést hajtanak majd végre.

Dark mode powered by Night Eye