Jelentős megrendelések a Rocket Lab-nek

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

A Rocket Lab mai közleménye szerint jelentős megrendelést kaptak a BlackSky fölmegfigyelő műholdakat üzemeltető cégtől. Az új megbízás szerint 2021-ben 4 dedikált Electron indítást hajtanak végre, küldetésenként 2 db BlackSky műholddal. Egy ötödik (rideshare) misszión 1 db BlackSky utazik majd, így összesen 9 db új műhold feljuttatására bízták meg a Rocket Lab-et. A szerződésben két opcionális küldetést is rögzítettek, szintén 2021-re. Az indítási előkészületeket, és az indításokat a Spaceflight cég intézi majd.

Ez az eddigi legnagyobb megrendelése a BlackSky-nak, akiknek három műholdját szállította már a Rocket Lab 2019-ben, és a legutóbbi „They Go Up So Fast” küldetésen. A BlackSky elmondása szerint a rugalmasság és gyorsaság miatt választották a Rocket Lab-et, ugyanis az Electron 2019 óta a második legtöbbet indított rakéta. Valószínűleg a Rocket Lab olcsó árai is hozzájárultak a döntéshez, de pontos összegeket nem árultak el a felek. Egy dedikált Electron indítást jelenleg kb. 7,5 millió dollárért adnak, ami nagyon alacsony a többi szolgáltatóhoz képest.

A Rocket Lab-nek így nagyon sűrű és izgalmas éve lesz, a számos keresdelmi megrendelés mellett az amerikai Űrhaderőnek, és a NASA-nak is dedikált küldetést hajtanak majd végre.

Dark mode powered by Night Eye