Jelentős szoftverfrissítést kap a Curiosity

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Április 3. és április 7. között a Curiosity küldetését irányító csapat leállította a rover tudományos és képalkotó műveleteit. Minderre azért volt szükség, hogy az évek óta (2016-ban kezdődött az új szoftver tervezése) készülő nagyszabású szoftverfrissítést alkalmazhassák a marsjárón.

A legtöbb javítás olyan „apróság”, mint a rover által a földi irányítóknak küldött üzeneteket érintő korrekció. Mások a számítógépes kódot egyszerűsítik, amelyet a Curiosity 2012-es landolása óta többször is módosítottak, így egyszerűsítik a küldetést irányítók feladatát, akiknek több száz parancsot tartalmazó, kódsorokat kell írniuk. A szoftverfrissítés lehetővé teszi majd számukra, hogy a korábbinál egyszerűbben töltsék fel a szoftverjavításokat. Segít a mérnököknek abban is, hogy hatékonyabban tervezzék meg a Curiosity robotkarjának mozgását, és pontosabban irányítsák a rover „fejét”, ahol kamerái és más fontos műszerek találhatók.

A Curiosity marsjáró két különböző kamerával készítette ezt a szelfit a Mont Mercou, egy 6 méter magas sziklacsúcs előtt. A panoráma 60 képből áll, amelyeket a marsjáró robotkarján lévő Mars Hand Lens Imager (MAHLI) nevű képalkotóval készített 2021. március 26-án, a küldetés 3070. marsi napján (sol-on). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A legnagyobb változtatások a rover vezetési képességeit érintik. Ez a javítás lehetővé teszi, hogy a marsjáró gyorsabban haladjon, és csökkenjen a kerekek kopása.

Jobb vezetési képességek

A rover most már több olyan tevékenységre is képes, amit a mérnökök „vezetés közbeni gondolkodásnak” (angolul „thinking while driving”) neveznek.

A NASA másik marsjárója, a Perseverance képes fejlettebb módon végrehajtani, hogy a sziklák és homokdűnék között navigáljon. Amikor a Perseverance halad, folyamatosan képeket készít az előtte lévő terepről, és ezeket egy erre a célra kifejlesztett számítógéppel feldolgozza, hogy a folyamatos előrehaladása során önállóan navigálhasson.

A Curiositynek ezzel szemben nincs erre a célra dedikált számítógépe. Ehelyett szakaszosan halad, és minden szakasz végén megáll, hogy feldolgozza a terepről készült képeket. Ez azt jelenti, hogy egy hosszú út során többször el kell indulnia és meg kell állnia. Az új szoftver segítségével a rover bár nem lesz képes a folyamatos haladásra (ellentétben a Perseverance marsjáróval), de gyorsabban dolgozhatja fel a képeket, így több időt tölthet mozgásban, és csak egy-két pillanatra kell megállnia.

„Az, hogy kevesebb időt töltünk üresjáratban a haladási szakaszok között, azt is jelenti, hogy kevesebb energiát használunk minden nap. És bár már majdnem 11 éves a marsjáró, még mindig új ötleteket valósítunk meg, hogy a rendelkezésre álló energiából többet használhassunk fel tudományos tevékenységekre”.  – mondta Jonathan Denison, a Curiosity műszaki műveleti csoportjának vezetője a JPL-nél.

A kerekek kopásának minimalizálása

A csapat a Curiosity alumíniumkerekeinek állapotát is szeretné megőrizni, amelyeken 2013-ban kezdték el mutatni a futófelület kopásának jeleit. Amikor a mérnökök rájöttek, hogy az éles sziklák rongálják a futófelületeket, kitaláltak egy algoritmust, amely javítja a tapadást és csökkenti a kerekek kopását azáltal, hogy a rover a sebességét a terep függvényében állítja be.

A Curiosity alumíniumkerekeinek állapotát rendszeresen ellenőrzésnek vetik alá, miután már 2013-ban nagymértékű kopás jeleit mutatták. Ez a kép a Curiosity bal-középső és bal-hátsó kerekéről készült, egy rutinszerű ellenőrzés során, 2016. április 18-án, a rover marsi munkájának 1315. marsi napján (sol). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Az új szoftver még két új mobilitási parancsot is tartalmaz, amelyek csökkentik a Curiosity kormányzási igényét, miközben egy adott útpont felé egy adott ívben halad. Mivel kevesebb kormányzásra van szükség, gyorsabban elérheti célt, és csökkentheti a kormányzásból adódó kopást is.

A mostani javítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a Curiosity még évekig hatékonyan működhessen.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye