Jó éjt, SLIM!

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A SLIM számára beköszöntött a sötét, fagyos holdéjszaka.

A hét elején számoltunk be arról, hogy a Japán Űrügynökségnek (JAXA) sikerült felvennie a kapcsolatot a holdi leszállóegységgel, azóta pedig már beköszöntött a holdéjszaka a Shioli-kráterben, így kénytelenek voltak alvó üzemmódba helyezni az űreszközt. A következő 14 földi napon napfény egyáltalán nem fogja érni a térséget, és azóta már a hőmérséklet is -200 fok alá süllyedt. A SLIM-et nem arra tervezték, hogy túlélje ezeket a rideg körülményeket, de a JAXA február közepén, napkelte után újra megpróbálja majd felvenni a kapcsolatot az űreszközzel.

A SLIM az egyik olyan új típusú, egyszerű, viszonylag olcsó eszköz, amely csak akkor tud működni, amikor napfény éri a napelemeit, aminek hatására fel tud töltődni az akkumulátora, és melegen tudja tartani az elektronikát. Sajnos ez az egyszerűség már gondot okoz napnyugta után, hiszen a hőmérséklet vészesen lecsökken, és a Nap két hétig nem tér vissza. Az ilyen körülmények között működő landolóegységek és roverek, mint amilyeneket a Szovjetunió és az Egyesült Államok az 1960-as és 1970-es években, illetve a közelmúltban Kína útjára indított, mind radioizotópos áramforrással rendelkeztek.

A SLIM a második ilyen típusú leszálló – amely sikeresen landolt a Holdra -, mivel tavaly az indiaiaknak már sikerült ez a bravúr a Csandraján-3-mal. A JAXA-hoz hasonlóan az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) is abban reménykedett, hogy a napfény visszatértével újra kapcsolatba léphetnek az űreszközzel, de végül ez sajnos nem így történt.

Az utolsó kép, amelyet a SLIM látott és elküldött január 31-én napnyugtakor. Forrás: JAXA

A SLIM azonban már felülmúlta az elvárásokat. A január 19-i leszállása sikeres volt, még akkor is, ha a SLIM fejjel lefelé, orral előre a holdi porba landolt. A napelem problémák ellenére a JAXA-nak sikerült helyreállítania a kapcsolatot a SLIM-mel, és több képet is nyertek a többsávos kamerájából (MBC), majd másnap este ismét elvesztették vele a kapcsolatot, azonban a 10 sávos MBC kamera be tudta befejezni a január 19-én megkezdett képét.

Dark mode powered by Night Eye