Jó utat és sok sikert, Psyche űrszonda!

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Elindult az évtized egyik legizgalmasabb és legérdekesebb küldetése a NASA és a SpaceX együttműködésével.

„Utazás egy fémes világba” – ezzel a mottóval harangozta a NASA Discovery Programjának keretében 2015-ben a Psyche küldetést, az űrhivatal első olyan tudományos felfedező misszióját, ami egy főleg fémből és/vagy jégből felépülő aszteroidát veszi célba. A 16 Psyche nevű objektum rengeteg hasznos és tudományos szempontból alapvető fontosságú felfedezést rejthet magában, ezért egy régóta várt küldetésről beszélhetünk esetében. Sajnos tavaly augusztusban még nem sikerült elindítani az űrszondát, most, 14 hónappal később viszont már minden összeállt az indulásához. A Psyche műszaki felépítéséről, tudományos célkitűzéseiről és magáról az egész küldetésről ebben a cikkben olvashattok részletesebben!

A Falcon Heavy indítási ablaka október 5-25 közé esett ebben az évben a Föld, a Mars és a 16 Psyche egymáshoz viszonyított helyzete alapján. Először 5-ről, majd tegnapról kellett halasztani a világ jelenleg harmadik legerősebb rakétájának felbocsátását, előbb további időt adva a mérnököknek a felkészítésre, majd a kedvezőtlen időjárás miatt döntöttek egy újabb időpont módosításról. Magyar idő szerint ma 16:19-kor végre felemelkedhetett a három darab Falcon-9-ből összeállított nehézrakéta, és ismételten nem lehetett oka sem a SpaceX-nek, sem a NASA-nak panaszra a működést illetően. A két oldalsó első fokozat megfelelő időben vált le, majd tért vissza egymás után pár másodperc eltéréssel a Cape Canaveral Űrhaderőbázis területén lévő szárazföldi leszállási zónákra, a középső első fokozat pedig tovább gyorsította a járművet, ami viszont azzal járt, hogy nem maradhatott elég üzemanyaga egy visszatérés megkísérlésére, és így az óceánban végezte, persze mindezt előre eltervezett módon. A két visszatérő egységre idén még egy további bevetés vár a november 30-ra kitűzött USSF-52 küldetés keretében, de ezeket a fokozatokat jelölte ki a SpaceX a jövőre induló, és szintén nagyon érdekesnek ígérkező Europa Clipper misszió indítására is.

A második fokozat előbb egy parkoló keringési pályára állít, majd egy újabb, kb. 2,5 perces hajtóműves manőverrel juttatta az űrszondát a megfelelő sebességre és pályára. A hasznos teher leválására T+1:02:14-kor került sor, ekkor lélegezhetett fel mindenki először, hiszen az indítás teljes sikerrel zárult, és a Falcon Heavy a nyolcadik küldetésén a nyolcadik hibátlan teljesítményt nyújtotta, továbbra is tartva 100%-os sikerességi rátáját. 
A JPL (Jet Propulsion Laboratory) nem sokkal 18 óra után erősítette meg, hogy vették a Psyche első jeleit a földi követőállomásról, a  szonda teljesen egészséges szerencsére. Ezt követően a napelemtáblák kinyitása volt soron, majd az egyes rendszerek ellenőrzése következik, és ezután kezdheti meg az űrszonda 3,5 milliárd km-es, közel 6 évig tartó útját a kisbolygóhoz.

Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adás során rengeteg információval, adattal, látványos grafikával és animációval igyekeztünk minél jobban bemutatni ezt a rendkívül izgalmas küldetést!

A két oldalfokozat visszatéréséről készült felvétel (a hangerővel óvatosan) : 

Fotó: Trevor Mahlmann

 

Fotó: SpaceX

 

Fotó: SpaceX

És az egyik leglényegesebb pillanat, a Psyche űrszonda leválása:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye