Array

Jól halad a Firefly Blue Ghost leszállóegysége

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A Firefly Aerospace ma bejelentette, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett a Blue Ghost holdi leszállóegységük, ugyanis sikeresen lezárták annak felülvizsgálatát. Ez előkészíti a leszállóegység építését, amely a tervek szerint 2023 szeptemberében landol a Válságok Tengerén. A küldetésben tíz NASA hasznos teher vesz még részt, amelyeket a Firefly által az év elején megkötött 93,3 millió dolláros CLPS szerződés (kereskedelmi hasznosteher-szállítás a Holdra) részeként juttat el a felszínre. Az első Blue Ghost küldetés leghamarabb 2023-ban indulhat majd egy Falcon-9 rakétával, és ez lesz az első, a cég szerint várhatóan évente ismétlődő küldetések közül.

A Blue Ghost leszállóegység renderképe. Forrás: Firefly Aerospace

A Blue Ghost különböző hasznos terheket fog üzemeltetni a holdi tranzit és az akörüli pályán, valamint a felszínén. Ezek az eszközök a leszállóhely környékén található regolit tulajdonságait, geofizikai jellemzőit, valamint a napszél és a Föld mágneses mezejének kölcsönhatását fogják vizsgálni. A navigációhoz és a mintavételhez kapcsolódóan több technológiai demonstrációra is sor kerül majd.

A Válságok Tengere már több korábbi holdi küldetés célpontja is volt, többek között a szovjet Luna 15, Luna 23 és Luna 24 leszállóegységeké, valamint a NASA GRAIL missziója is feltérképezte a környéket.

Dark mode powered by Night Eye