Jól halad a Nilesat-301 beüzemelése

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Az egyiptomi Nilesat-301 távközlési műholdat építő Thales Alenia Space bejelentése szerint eddig minden teszten átesett a frissen pályára állított űreszköz, és hamarosan megkezdheti a pályaemelési manővereit. A közel 4 tonnás űreszközt június 8-án juttatták a világűrbe a SpaceX egyik Falcon-9 hordozórakétájának segítségével a floridai Cape Canaveralből.

A Thales Alenia Space közleményében elárulta, hogy a Spacebus-4000 platformra épített műhold a saját hajtóművei segítségével fog „felkapaszkodni” geostacionárius pályára, ami az Egyenlítő síkja felett elhúzódó, 36 ezer kilométeres magasságban lévő körpálya. A Nilesat-301 végleges pozíciója a 7° nyugati hosszúság felett lesz, és főleg az észak- és dél-afrikai régiót fogja kiszolgálni. A pályaemelés körülbelül 1 hónapot fog igénybe venni, ami több szakaszban fog lezajlani. A Spacebus-4000 platformon használt hajtóművek kétkomponensű üzeműek, tehát az üzemanyagot egy égéstérben égetik el oxidálószer segítségével.

A küldetésről a profilunkban írtunk részletesebben, valamint beszámoltunk az indításról is, illetve magyar nyelven élőben közvetítettük az eseményt YouTube-csatornánkon.

A Nilesat-301 felkészítése indítás előtt. Kép forrása: Thales Alenia Space

Dark mode powered by Night Eye