Jól halad a Nilesat-301 beüzemelése

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Az egyiptomi Nilesat-301 távközlési műholdat építő Thales Alenia Space bejelentése szerint eddig minden teszten átesett a frissen pályára állított űreszköz, és hamarosan megkezdheti a pályaemelési manővereit. A közel 4 tonnás űreszközt június 8-án juttatták a világűrbe a SpaceX egyik Falcon-9 hordozórakétájának segítségével a floridai Cape Canaveralből.

A Thales Alenia Space közleményében elárulta, hogy a Spacebus-4000 platformra épített műhold a saját hajtóművei segítségével fog „felkapaszkodni” geostacionárius pályára, ami az Egyenlítő síkja felett elhúzódó, 36 ezer kilométeres magasságban lévő körpálya. A Nilesat-301 végleges pozíciója a 7° nyugati hosszúság felett lesz, és főleg az észak- és dél-afrikai régiót fogja kiszolgálni. A pályaemelés körülbelül 1 hónapot fog igénybe venni, ami több szakaszban fog lezajlani. A Spacebus-4000 platformon használt hajtóművek kétkomponensű üzeműek, tehát az üzemanyagot egy égéstérben égetik el oxidálószer segítségével.

A küldetésről a profilunkban írtunk részletesebben, valamint beszámoltunk az indításról is, illetve magyar nyelven élőben közvetítettük az eseményt YouTube-csatornánkon.

A Nilesat-301 felkészítése indítás előtt. Kép forrása: Thales Alenia Space

Dark mode powered by Night Eye