Jól seper a seprű: Az idei 10. Falcon-9 rakéta indult

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Magyar idő szerint ma 14:45-kor elstartolt a SpaceX idei 10. küldetése, a Starlink 4-10. Az indításra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40-es startállásáról került sor, a B1052 jelzésű első fokozattal, aminek ez volt a negyedik repülése és sikeres visszatérése. Érdekesség, hogy ez a Falcon-9 első fokozat az első két misszióján (Arabsat-6 és STP-2) Falcon Heavy gyorsítórakéta volt, és később alakították át önálló hordozórakétává. A booster ezúttal is sikeresen tért vissza az „A Shortfall Of Gravitas” nevű drónhajóra.

A Starlink 4-10 startja

A rakéta áramvonalazó kúpja alatt ezúttal is Starlink-műholdak kaptak helyet: 48 szatelit csatlakozott az immáron több mint 2000 műholdból álló, globális internetszolgáltatást kínáló flottához.

A start előtti szokásos visszaszámláláskor egy érdekes megjegyzést is hallhattunk a SpaceX repülésirányítójától: „Ideje hogy repüljön az amerikai seprű, és halljuk a szabadság hangját.” A megjegyzés egyértelműen Dimitrij Rogozinnak, az orosz űrhivatal vezetőjének szólt, aki a nyugati szankciók ellenlépéseként leállította az orosz hajtóművek szállítást, és azt mondta: „Repüljenek csak a saját seprűikkel.

Ez volt a 110. sikeres visszatérése egy Falcon-9 első fokozatnak

Az újabb sikeres küldetéssel a SpaceX továbbra is tartja a 2022-re tervezett menetrendet, miszerint nagyjából minden hétre jutni fog egy Falcon-9 vagy Falcon Heavy indítás. Márciusban még két SpaceX-misszióra készülhetünk: a hónap közepén a Starlink 4-12-re, március 30-án pedig az Ax-1-re, az első teljesen privát misszióra a Nemzetközi Űrállomásra.

Dark mode powered by Night Eye