Jól teljesít a tavaly év végén indított MTG-I1 képalkotó műhold

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Most először kombinálták a Meteosat Third Generation (MTG) műholdrendszer legújabb, „I” jelű tagjának adatait, mely tavaly decemberében indult egy Ariane-5 hordozó fedélzetén. Az ehhez felhasznált információkat az MTG-I1 fedélzetén lévő két fő műszer, a Flexible Combined Imager (FCI) és a Lightning Imager (LI) szolgáltatta, amelyek mint látható, kiválóan kiegészítik egymást. Ez az első animációsorozat ízelítőt ad a rendszer jövőbeli hatásáról, amiről Phil Evans, az EUMETSAT igazgatója úgy nyilatkozott, hogy: „Ezek az animációk azt mutatják, hogy a két műszer kombinációja hogyan fogja forradalmasítani a nowcastingot (ultrarövid távú előrejelzés) és a heves zivatarok megfigyelését.”

A videóban látható megfigyeléseket 2023. június 3-án, 14:00-kor kezdték meg, és egy nappal később, 14:00-kor fejezték be. Mint az felfedezhető, a villámtevékenység intenzívebb Afrika középső, Dél-Amerika északi része, valamint Európa és a Közel-Kelet felett. Az FCI nagy felbontású látható és infravörös csatornái lehetővé teszik a felhők és zivatarok pontos megfigyelését és jellemzését nappal és éjszaka egyaránt, míg az LI műszer segítségével észlelhetővé válnak a fentebb már említett villámtevékenységek.

Az EUMETSAT elmondása alapján az MTG-I1 teljesen üzemkész állapotában lehetővé teszi majd a meteorológusok és a tudósok számára, hogy a szélsőséges időjárási eseményeket eddig nem látott pontossággal nyomon követhessék.

Dark mode powered by Night Eye