Jól teljesít a tavaly év végén indított MTG-I1 képalkotó műhold

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Most először kombinálták a Meteosat Third Generation (MTG) műholdrendszer legújabb, „I” jelű tagjának adatait, mely tavaly decemberében indult egy Ariane-5 hordozó fedélzetén. Az ehhez felhasznált információkat az MTG-I1 fedélzetén lévő két fő műszer, a Flexible Combined Imager (FCI) és a Lightning Imager (LI) szolgáltatta, amelyek mint látható, kiválóan kiegészítik egymást. Ez az első animációsorozat ízelítőt ad a rendszer jövőbeli hatásáról, amiről Phil Evans, az EUMETSAT igazgatója úgy nyilatkozott, hogy: „Ezek az animációk azt mutatják, hogy a két műszer kombinációja hogyan fogja forradalmasítani a nowcastingot (ultrarövid távú előrejelzés) és a heves zivatarok megfigyelését.”

A videóban látható megfigyeléseket 2023. június 3-án, 14:00-kor kezdték meg, és egy nappal később, 14:00-kor fejezték be. Mint az felfedezhető, a villámtevékenység intenzívebb Afrika középső, Dél-Amerika északi része, valamint Európa és a Közel-Kelet felett. Az FCI nagy felbontású látható és infravörös csatornái lehetővé teszik a felhők és zivatarok pontos megfigyelését és jellemzését nappal és éjszaka egyaránt, míg az LI műszer segítségével észlelhetővé válnak a fentebb már említett villámtevékenységek.

Az EUMETSAT elmondása alapján az MTG-I1 teljesen üzemkész állapotában lehetővé teszi majd a meteorológusok és a tudósok számára, hogy a szélsőséges időjárási eseményeket eddig nem látott pontossággal nyomon követhessék.

Dark mode powered by Night Eye