Jóváhagyták és véglegesítették az Ax-1 küldetés személyzetét

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

A NASA és kereskedelmi partnerei tegnap jóváhagyták a történelmi Ax-1 (Axiom Mission 1) küldetés négyfős személyzetét, erről az amerikai űrhivatal adott ki közleményt. Michael López-Alegría, Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stibbe legkorábban március 31-én indulhat el a Nemzetközi Űrállomásra, ők lesznek az ISS történelmében az első teljesen privát küldetés űrhajósai (róluk, illetve az Ax-1-ről bővebben ebben a cikkben olvashattok).

A benyújtott küldetési tervezetek még végső elbírálás alatt állnak, és nem sokkal az indulás előtt adja meg a NASA a végső engedélyt rájuk. A személyzet nagy hangsúlyt fog fektetni tudományos és informatikai tevékenységekre, mind a négy leendő asztronauta nagyon komolyan veszi a kiképzés minden lépését, és professzionálisan szeretnék elvégezni majd feladataikat. A NASA és az Axiom Space decemberben kezdte meg a személyzettel a kapcsolódó szimulációs tréningeket, és a következő hetekben is folytatódnak a gyakorlások és felkészítések, de az űrállomás rendszereivel, tudományos felszereléseivel és a vészhelyzeti folyamatokkal már tavaly augusztus óta ismerkednek az Ax-1 tagjai.

Larry Connor pilóta, Michael López-Alegría parancsnok, Mark Pathy és Eytan Stibbe küldetés-specialisták. Fotó: Axiom Space

Dark mode powered by Night Eye