Jövőre indulhat Románia első PocketQube-ja

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Az Alba Orbital és a bukaresti Nemzetközi Számítástechnikai Középiskola által működtetett RomSpace bejelentette, hogy a SpaceX segítségével 2023 első negyedévében, a közelgő „Alba Cluster 7” küldetés részeként elindítják a ROM-2-t, Románia első PocketQube műholdját.

A ROM-2 (Romanian Orbital Mission) egy 5x5x5 cm méretű, 250 g tömegű PocketQube műhold. Az „Űrveréb” („Space Sparrow”) becenevű műhold a legelső ilyen jellegű űreszköz Romániából. Alacsony költségüknek köszönhetően a PocketQube-ok megnyitják az utat a kisebb szervezetek előtt, hogy saját űrkutatási programba kezdjenek.

A ROM-2 műhold. Forrás: Alba Orbital

A RomSpace csapata, amelyet kilenc 15 és 18 év közötti diák alkot, hamarosan Glasgow-ba érkezik, hogy az Alba Orbital létesítményeiben integrálja műholdjukat, mielőtt azt a SpaceX-hez szállítják, hogy előkészítsék az indítást. A ROM-2 egy rádióamatőr műhold, de a fedélzetén található egy 2 megapixeles kamera, ami képeket készít majd a Földről. 

A RomSpace csapatának egy része. Forrás: Alba Orbital

„Igazán inspiráló látni, hogy ezekben a diákokban megvan a lendület és a szándék, hogy saját űreszközt indítsanak!” – mondta Tom Walkinshaw, az Alba Orbital alapító vezérigazgatója. „Az ilyen zsebműholdak fantasztikus lehetőségeket kínálnak a STEM [Science, Technology, Engineering and Mathematics] oktatás számára, mivel az űrkutatás pénzügyi akadályai jelentősen csökkentek.”

„Amikor több mint 3 évvel ezelőtt elkezdtem érdeklődni a nano és pico műholdrendszerek iránt, tudtam, hogy a közeljövőben fel kell küldenem egy sajátot. Lenyűgözött az a rengeteg technológia, amit ezekbe az apró kockákba lehet beletenni” – mondta Filip Buscu, a küldetés vezetője.

A küldetés logója. Forrás: Alba Orbital

Az Alba Orbitalnak eddig nagyon jó éve volt, hiszen a Y Combinator által támogatott vállalat két egymás utáni küldetésen 17 műholdat juttatott sikeresen pályára a SpaceX-szel és a Rocket Lab-bel közösen. A cég 2021-es 3,4 millió dolláros tőkeemelését követően az Alba gyorsan növelte indítási szolgáltatásait és földmegfigyelő konstellációjának fejlesztését.

Dark mode powered by Night Eye