JUICE űrszonda: Küldetés a Jupiter jeges holdjaihoz

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Folytatódik a már szokásos vasárnapi űrszondákról szóló sorozatunk, ezúttal az Európai Űrügynökség (ESA) 2022-ben induló, JUICE űrszondáját mutatjuk be.

MMX – Japán új Mars-szondája

Psyche űrszonda: Utazás egy fémes világba

Deep Space Network – A NASA mélyűri kommunikációs hálózata

Lucy űrszonda: Küldetés a Jupiter trójai aszteroidáihoz

A JUICE űrszonda látványterve

A JUICE (JUpiter ICy Moons Explorer) küldetés az ESA 2015 és 2025 közötti Cosmic Vision programjának az első missziója, amit 2012. május 2-án jelentettek be. Az űrszonda a Jupiter négy Galilei-holdjából (a Jupiter azon holdjai, amiket az itáliai Galileo Galilei fedezett fel) hármat látogat meg: az Europát, a Ganymedest, és a Callistot. Mindhárom holdon jelentős mennyiségű vizet és jeget találtak korábban, ezért jó eséllyel alakulhatott ki rajtuk az életnek valamilyen formája. A küldetés során a JUICE a Ganymedes körüli pályára is áll majd, ezzel az űrszonda lesz az első, ami egy másik égitest holdja körül kering majd. A Ganymedes mellett pár napja haladt el a NASA Juno űrszondája, amiről fantasztikus képeket is készített.

Az űrszonda megépítésére 2015-ben kapott megbízást az Airbus Defense and Space, az űreszközt pedig a franciaországi Toulouse-ban szerelik össze. Jelenlegi állás szerint az űrszonda 2022 májusában startol egy Ariane-5 rakétával Francia Guayanáról.

A JUICE vákuumtesztekre érkezik az ESA hollandia központjába 2021 májusában

Az űrszonda

Az űrszonda meglepően kis súlyú, 1,9 tonna, azonban kb. 3 tonna üzemanyagot szállít magával a Jupiterhez való hosszú út, és a rengeteg manőverezés (kb. 25 alkalommal halad majd el egy égitest mellett!) miatt. Az energiaellátásért az űrszonda két oldalán található 5-5 napelemtábla felel majd, ezek összesen kb. 100 m2 alapterülettel rendelkeznek. Középen van az űrszonda központi modulja, itt találhatóak a hajtóművek, üzemanyagtartály, kommunikációs antennák, és tudományos műszerek. A JUICE nagynyereségű antennája 3 méter átmérőjű, ezen kereszül napi 1,4 Gb adatot képesek küldeni és fogadni. A Föld és Jupiter közti hatalmas távolság miatt a rádiójelek 1 óra és 46 perc késéssel érnek a Földre. A Jupiter rendszerében jelenlévő magas sugárzás miatt különleges védelmet kapnak a JUICE tudományos műszerei is, amikből 10 darab található az űrszondán: különböző tartományokban működő spektrométerek, radarok, egy 10,6 méter hosszú karral rendelkező magnetorméter és nagyfelbontású kamerák is. A tudományos műszerek segítségével részletes képet tudnak alkotni majd a holdak felszínéről, a légkörük összetételéről, illetve a gravitációs mezőkről is.

Az űrszonda felépítése

Az űrszonda útja

A 2022 júniusi start után a JUICE megkezdi hosszú útját a Jupiterhez, amihez a tervek szerint 2029 októberben érkezik meg, és áll pályára a bolygó körül. A 7 éves út alatt több égitest mellett halad el, amiknek a gravitációs mezejét is igénybe veszi. 2023 májusában a Földhöz, 2023 októberében a Vénuszhoz, majd 2024 szeptemberében újból a Földhöz tér vissza. Ezután 2025 februárjában a Mars mellett halad el, és utoljára még egyszer visszatér a Földhöz 2026 novemberében, hogy a Jupiter felé folytathassa az útját. Érdekesség, hogy amennyiben 2024-ben elindul az Europa Clipper űrszonda, akkor 2025 februárjában egyszerre haladnak majd el a Mars mellett.

2029 októberében az űrszonda elhalad a Ganymedes mellett és Jupiter körüli pályára áll. 2030 májusában jár majd a legközelebb a Jupiterhez, 2030 októberében pedig az Europa mellett halad el. Ezután a szonda egy nagyobb elhajlású pályára vált a Jupiter körül, hogy a bolygó sarkvidékeit és magnetoszféráját tudja tanulmányozni. A Callisto mellett 2031 áprilisában, 2032. január 27-én pedig az Io és Europa holdak mellett halad el. 2032 szeptemberében áll majd pályára a Ganymedes köré, ezzel az első űrszonda lesz, ami egy másik égitest holdja körül kering majd. A pályájának magasságát folyamatosan csökkenti, 5000 kilométerről 2033 februárjára 500 kilométeres, kör alakú pályára vált a hold körül, ahol a Ganymedes összetételét és magnetoszféráját vizsgálja majd. 2034 februárjában – miután az űrszonda elhasználta az összes üzemanyagát – , bevezetik a Ganymedes légkörébe és ezzel véget ér a JUICE küldetése.

A Juno űrszonda egyik friss felvétele a Ganymedesről

Részlet az Europa jeges felszínéről

Amennyiben tetszett az írás, illetve amit csinálunk, kérlek segítsd a munkánkat egy megosztással a cikk alján taláható gomb segítségével! Köszönjük!

A küldetés jelvénye

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye