Július 9-én indulhat az első Ariane-6

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A héten kitűzték a legkorábbi, már pontosított dátumot Európa új nehézrakétájának debütálására.

Néhány napja jelentette be Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója az ILA Berlin légi- és űripari kiállításon, hogy július 9-én mutatkozhat be az Ariane-6 nehézrakéta. Az új hordozóra már nagy szüksége van összességében Európának, hiszen az Ariane-5 tavaly nyári nyugdíjazása után egy évig nagy teherbírású rakéta nélkül maradtak, ennek következtében pedig már több alkalommal is a SpaceX-hez kellett fordulnia az ESA-nak, hogy különböző űreszközöket fel tudjanak bocsátani. 

„Az Ariane-6 az európai űrutazás új, autonóm és sokoldalú korszakát jelenti. Ez a nagy teljesítményű rakéta Európa-szerte ezrek több éves elhivatottságának és találékonyságának csúcspontja, és amint elindul, helyreállítja Európa független hozzáférését a világűrhöz. Örömmel jelentem be, hogy az első indítási kísérlet július 9-én lesz. Szeretnék köszönetet mondani a helyszínen dolgozó csapatoknak fáradhatatlan kemény munkájukért, csapatmunkájukért és odaadásukért az indítási kampány utolsó szakaszában. Az Ariane-6 Európa mai szükségleteinek megfelelő rakétája, amely a jövőbeli ambícióinkhoz illeszthető.” – nyilatkozta Aschbacher.
„Az eddig aláírt 30 megrendelési szerződéssel az Ariane-6 máris elnyerte az intézményi és kereskedelmi ügyfelek bizalmát. Arra készülünk, hogy az Ariane-6 második felbocsátását még az év végéig megcsináljuk, majd ezt követi az indítási ütem folyamatos növelése, körülbelül évi tíz indításra. Ez nagyszerű kihívást jelent az Arianespace és partnereink számára” – tette hozzá Stéphane Israël, az Arianespace vezérigazgatója.

Azt mindenképp érdemes hozzátenni, hogy bár az Ariane-6 széles körű felhasználhatósága előnyös lehet főleg az európai megrendelők számára, a rakéta napjaink tendenciái -tehát az egyre elterjedtebb újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésének elterjedése- alapján nem korszerű konstrukcióként kezdheti meg pályafutását, és a 2030-as évtized előtt nem is számíthatunk újrahasználható hordozó bemutatkozására. 

Illusztráció az Ariane-6 indításáról. Forrás: ArianeGroup
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye