Július első Starlink műholdjai is már Föld körüli pályán keringenek

Kapcsolódó

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

Újabb 48 darabbal nőtt a v1.5 verziójú műholdak száma.

A SpaceX számára a hónap második indítása ismét egy házon belüli Starlink-küldetés (elnevezés szerint az 5-13) volt, melynek során 48 darab v1.5 verziójú, tehát még első generációs, de már továbbfejlesztett napellenző lemezzel és kommunikációs rendszerrel ellátott műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára. 

Az indítás helyszínéül a szinte már megszokott ködbe burkolózó, kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázis szolgált, ezen belül is az SLC-4E startállásról emelkedett el magyar idő szerint tegnap este 21:29-kor a Falcon-9 B1063 jelű rakéta, aminek ez már a 12. startja volt. A hordozó déli irányban kezdte meg útját, majd az emelkedés első fázisának végén leállt a kilenc darab Merlin-1D hajtómű, megtörtént a fokozatszétválás, és beinudlt a második fokozat vákuumra optimalizált MVac-1D hajtóműve. Ezt követően sem lépett fel semmilyen műszaki hiba egyik fokozat esetében sem, az első fokozat tizenkettedik alkalommal is hibátlan leszállást hajtott végre az Of Course I Still Love You drónhajóra, míg a második fokozat kb. 27000 km/óráig gyorsult, hogy a 48 Starlink szatellittel elérje a szükséges keringési sebességet. A hasznos teher megfelelő leválasztásával egy újabb tökéletesen végrehajtott küldetést pipálhat ki a SpaceX, aminek idén ez már a 45. indítása volt. A tervek szerint alig egy nap múlva, vasárnap délelőtt máris egy következő adag Starlink műhold indulhat az űrbe, akkor további második generációs v2 Mini verziójú egységekkel bővülhet a konstelláció hatodik rétege.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye