Júliusi hírek – SpaceX

Kapcsolódó

Rövid hír: Dupla műholddal startolt a Ceres-1

A Galactic Energy kínai magánvállalat rakétája, a Ceres-1 kicsivel...

A nap képe #1307 – A Progressz MSz-25 Szojuz hordozójának indítása

A Progressz MSz-25 teherűrhajót szállító Szojuz-2.1a hordozórakéta, mely éppen...

Angol-amerikai-ausztrál mélyűri radarhálózat valósulhat meg

A három ország az AUKUS védelmi paktum keretében közösen...

Rövid hír: Egy kínai Hosszú Menetelés rakéta is költségmegosztó küldetést teljesített

Ma reggel 5:10-kor egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C) rakéta startolt...

A SpaceX-nél nyáron sem áll le a munka, lássuk, mi minden történt az elmúlt hónapban

  • Július 15-én részletesebb közleményt adtak ki az április 20-i Crew Dragon balesetről (a modul egy teszt során felrobbant). Kiderült, hogy nem magukkal a Superdraco hajtóművekkel volt a gond, ahogy azt korábban sejtették, hanem egy hibás csatlakozás miatt 100 milliszekundum alatt reakcióba lépett egymással a folyékony oxidálófolyadék és a magasnyomású héliumtartályban lévő gáz, melynek következtében azonnali robbanás történt. A hibát minden bizonnyal sikerül javítani, és így a program valószínűleg novemberben folytatódhat.
  • Július 17-én statikus hajtóműtesztet hajtottak végre a Starhopper teszt “járművön” Boca Chicaban, amivel a későbbi Starship űrhajó tesztjeinek ágyaznak meg. A hajtóművet 5 mp-ig begyújtották, ám a leállás után túl hamar kezdték kiengedni a maradék metán hajtóanyagot, ami berobbant és körülvette a Starhoppert. Ám mint kiderült, az eszköznek semmi baja nem lett, és a Raptor hajtóműben sem keletkezett kár. Azonban a további vizsgálatok eredményéig törölték a további napokra tervezett teszteket.
  • Július 20-án sikeres hajtóműtesztet hajtottak végre a Falcon 9 hordozórakétával, ami a CRS-18 misszió keretében ellátmányt fog szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, a tervek szerint július 24-én.
  • Július 25-én, helyi idő szerint késő este újabb történelmi pillanathoz érkezett a cég: a Starhopper első repülési tesztje során 20 méter magasra emelkedett, egy kicsit oldalra lebegett, majd leszállt. Az alábbi videókat a tesztről Elon Musk osztotta meg Twitteren, érdemes többször is megnézni mindkettőt (videók alul).
  • Ugyanezen a napon (egy napos halasztás után) indult immár harmadik útjára a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. Az előző napi rossz időjárási viszonyok miatt a start előtt fél perccel leállították a fellövési előkészületeket, és inkább a másnapi indítás mellett döntöttek. A Dragonban több mint 2,3 tonna élelmiszert és egyéb ellátmányt helyeztek el. A rakéta startja ismét sima volt, és az első fokozat sikeresen visszatért az LZ-1 landolási területre a floridai Cape Canaveralba.

Dark mode powered by Night Eye