Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő vizsgája.

Tegnapelőtt egy online sajtótájékoztató keretében számolt be arról a NASA és a Boeing, hogy az eddigi április végi dátum helyett legkorábban július 21-én kerülhet sor a Starliner Crew Flight Test (CFT), azaz emberes tesztrepülés indulására. Steve Stich, a NASA kereskedelmi emberes űrrepülésekért felelős vezetője elmondta, hogy bár áprilisra a munka legnagyobb részét elvégzik a Nemzetközi Űrállomásra való tesztrepüléshez, a Boeingnak további jóváhagyási folyamatnak kell alávetnie az űrhajó ejtőernyőit. Erre biztonsági okokból van szükség, hogy további adatokat gyűjtsenek az ernyők működéséről, amivel egyébként semmilyen gond nem adódott eddig. Mark Nappi, a Starliner programmenedzsere hozzátette, hogy mind a Boeing, mind a NASA felelős az újabb késedelemért: „Nekünk is tovább tartott legyártani és átszállítani a NASA-nak az eszközöket, és nekik is több időbe telt a közös ellenőrzési folyamat.” 
A mostani döntés abból a szempontból furcsa, hogy egy február 17-i tájékoztatón 80% esélyt adtak már a vezetők az április végi tesztrepülésre, és semmilyen fennakadásról nem számoltak be az engedélyeztetési folyamatokat illetően. Az újabb ellenőrzési kör mellett az ISS működtetésének szempontjából elsőbbséget élvező küldetések is befolyásolják a Starliner indulásának időpontját. Felmerült ugyanis egy májusi dátum lehetősége, azonban a tesztküldetés jellege miatt nagyjából egy hónapot tartózkodna fent a Starliner az űrállomáson, viszont június elejére már be van ütemezve a SpaceX következő utánpótlás-szállítmány érkezése egy Cargo Dragonnal, ami épp azt a dokkolóportot foglalná el, ahová a Starliner is csatlakozna. Mivel a Dragon is több hetet tölt majd az ISS-en, így július második fele előtt nem adódik indulási lehetőség a Boeing számára. Még a tegnap közölt 21-i dátum sem kőbe vésett, mert az azt megelőző napokban egy ULA Atlas-V felbocsátás is tervben van az Amerikai Űrhaderő megbízásából, ami újabb gondot jelenthet a földi kiszolgáló személyzet ütemezését illetően.
Nehéz lesz „résidőt” találnia tehát a Boeingnak, ráadásul a cégnek a folyamatos csúszások miatt egyre nagyobb költségtöbblettel is számolnia kell, miközben a konkurens SpaceX egyelőre minden probléma nélkül hajtja végre a személy- és teherszállító küldetéseket a NASA számára. 

Nyár közepéig biztosan várnunk kell a következő ilyen látványra, amikor a Starliner dokkol az ISS-re
Dark mode powered by Night Eye