Június 6-án szállítják át az Artemis-I SLS rakétát ismét az indítóállásra

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Tegnap tartott újabb online sajtótájékoztatót a NASA az Artemis-I küldetéssel, illetve az SLS rakétával kapcsolatban. A járművet egy hónapja, április végén kellett visszagördíteni a VAB óriáshangárba, mert több javítási munkát is el kellett végezni mind a rakétán, mind az azt kiszolgáló földi berendezéseken. A szakemberek mostanra végeztek az SLS második fokozatán meghibásodott túlnyomás szelep cseréjével, és a mobil indítóplatform rendszerében észlelt szivárgást okozó hibát is kijavították. Ez utóbbi berendezést egy 34 órás rendszerellenőrző tesztnek is alávetették, melynek során mindent rendben találtak.

Az egy hónapos szerelési műveletek után készen áll tehát a rakéta, hogy második alkalommal is átszállítsák az LC-39B indítóállásra, ahol meg kell ismételni az ún. WDR-nek (Wet Dress Rehearsal) nevezett indítás előtti teljes felkészülési- és tankolási folyamatot. Az SLS június 6-án gördülhet ki a hangárból, viszont az ismételt tankolási tesztre legkorábban június 19-én kerülhet sor, ennyi idő kell ugyanis, amíg a NASA minden rendszert felkészít az összetett tesztfolyamathoz. A szakemberek emellett előre elvégeztek pár olyan műveletet is, amikre eredetileg egy sikeres teszt után került volna sor, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy még több hónapot csússzon az Artemis-I küldetést indítása. Amit ugyanis szem előtt kell tartaniuk, az egyes alkatrészek szavatossági ideje, mivel a szilárd hajtóanyagú oldalsó gyorsítórakéták összeillesztése miatt a felhasználási idejük véges. Egyelőre a következő hónapokban még nem áll fenn a veszély, hogy ezen részegységek miatt nem indulhat az SLS, de túl sok ideje nem maradt a NASA-nak, a két segédrakéta cseréje pedig újabb több hónapos csúszást eredményezne. Természetesen pontos menetrenddel még nem tudnak számolni a program vezetői, de néhány hete egészen év végéig megadták a lehetséges indítási ablakokat. Ezek alapján a legkorábbi és egyben legoptimistább dátumok július 26-augusztus 10., illetve augusztus 23-szeptember 6. közé esnek. Ha viszont ezúttal sem sikerül végrehajtani hibátlanul a tesztet, akkor további idősávok állnak rendelkezésre még szeptember 20-október 4., október 17-31., november 12-27. és december 9-23. között.

Bízzunk benne, hogy a júniusi teszt sikerrel lezajlik, és így valós esély lehet arra, hogy nyáron vagy ősszel végre sor kerül az Artemis-I indulására, hiszen nagyban függ ettől az Artemis-II, illetve az újabb Holdraszállást magába foglaló Artemis-III misszió startja is.

Az SLS első átszállítása idén márciusban. Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye