Június 6-án szállítják át az Artemis-I SLS rakétát ismét az indítóállásra

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Tegnap tartott újabb online sajtótájékoztatót a NASA az Artemis-I küldetéssel, illetve az SLS rakétával kapcsolatban. A járművet egy hónapja, április végén kellett visszagördíteni a VAB óriáshangárba, mert több javítási munkát is el kellett végezni mind a rakétán, mind az azt kiszolgáló földi berendezéseken. A szakemberek mostanra végeztek az SLS második fokozatán meghibásodott túlnyomás szelep cseréjével, és a mobil indítóplatform rendszerében észlelt szivárgást okozó hibát is kijavították. Ez utóbbi berendezést egy 34 órás rendszerellenőrző tesztnek is alávetették, melynek során mindent rendben találtak.

Az egy hónapos szerelési műveletek után készen áll tehát a rakéta, hogy második alkalommal is átszállítsák az LC-39B indítóállásra, ahol meg kell ismételni az ún. WDR-nek (Wet Dress Rehearsal) nevezett indítás előtti teljes felkészülési- és tankolási folyamatot. Az SLS június 6-án gördülhet ki a hangárból, viszont az ismételt tankolási tesztre legkorábban június 19-én kerülhet sor, ennyi idő kell ugyanis, amíg a NASA minden rendszert felkészít az összetett tesztfolyamathoz. A szakemberek emellett előre elvégeztek pár olyan műveletet is, amikre eredetileg egy sikeres teszt után került volna sor, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy még több hónapot csússzon az Artemis-I küldetést indítása. Amit ugyanis szem előtt kell tartaniuk, az egyes alkatrészek szavatossági ideje, mivel a szilárd hajtóanyagú oldalsó gyorsítórakéták összeillesztése miatt a felhasználási idejük véges. Egyelőre a következő hónapokban még nem áll fenn a veszély, hogy ezen részegységek miatt nem indulhat az SLS, de túl sok ideje nem maradt a NASA-nak, a két segédrakéta cseréje pedig újabb több hónapos csúszást eredményezne. Természetesen pontos menetrenddel még nem tudnak számolni a program vezetői, de néhány hete egészen év végéig megadták a lehetséges indítási ablakokat. Ezek alapján a legkorábbi és egyben legoptimistább dátumok július 26-augusztus 10., illetve augusztus 23-szeptember 6. közé esnek. Ha viszont ezúttal sem sikerül végrehajtani hibátlanul a tesztet, akkor további idősávok állnak rendelkezésre még szeptember 20-október 4., október 17-31., november 12-27. és december 9-23. között.

Bízzunk benne, hogy a júniusi teszt sikerrel lezajlik, és így valós esély lehet arra, hogy nyáron vagy ősszel végre sor kerül az Artemis-I indulására, hiszen nagyban függ ettől az Artemis-II, illetve az újabb Holdraszállást magába foglaló Artemis-III misszió startja is.

Az SLS első átszállítása idén márciusban. Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye