Július 7-én távozik a Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Július 7-én, magyar idő szerint kb. 17:00-kor válik le a SpaceX CRS-22 küldetés Cargo Dragonja a Nemzetközi Űrállomásról. A Dragon május 5-én érkezett az ISS-re, és szállította magával az űrállomás új napelemeinek első két darabját. A leválási parancsot a SpaceX hawthorni irányítóközpontjából küldik majd az űrhajónak, ezen kívül a művelet teljesen automata lesz. A ledokkolást és távolodást Shane Kimbrough NASA űrhajós felügyeli az ISS fedélzetéről.

Az eredeti tervek szerint a mai nap került volna sor a Dragon leválására, azonban a leszállási zónában lévő várhatóan kedvezőtlen időjárás miatt egy nappal eltolták a ledokkolást.

Az eseményt a NASA TV-n lehet követni kb. 16:45-től, a Dragon várhatóan július 9-én, 18:00 körül száll le a Mexikói-öbölbe, vagy az Atlanti-óceánra ejtőernyők segítségével, Floridától partjainak közelében.

Ne feledjétek az „Űrállomások” adatbázisunkat, amiben naprakészen megtalálhatóak az ISS-en lévő aktuális űrhajók és a személyzet listája is.

Frissítés – július 7. 08:56: Újabb egy nappal elhalasztották a ledokkolást az időjárás miatt, jelenlegi állás szerint július 8-án 16:35-kor válhat le a Dragon (a NASA élő közvetítése kb. 16:00-kor kezdődik).

Dark mode powered by Night Eye