Júniusban három űrsétát terveznek a Nemzetközi Űrállomás karbantartására

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Mozgalmas hónapnak néznek elébe a Nemzetközi Űrállomás lakói, ugyanis három űrsétára van kilátás, melyek javításra és korszerűsítésre irányulnak majd. Egyelőre csak az első EVA (járművön kívüli tevékenység) tagjait ismertette az ügynökség, a további űrséták szereplőit, és mélyrehatóbb részleteit csak a későbbiekben fogják bejelenteni.

Az első űrséta alkalmával Tracy C. Dyson és Matt Dominick fogják elhagyni az ISS biztonságot jelentő falait, amely a Quest légzsilipen keresztül történik majd. A feladatuk az lesz, hogy befejezzék a meghibásodott RFG (Radio Frequency Group) eltávolítását, valamint mintákat is gyűjtenek, hogy megértsék a mikroorganizmusok túlélési és szaporodási képességét az állomás külsején. Dyson (negyedik űrsétája lesz) piros csíkos űrruhát, Dominick (első űrsétájára készül) pedig jelöletlen szkafandert visel majd.

A második űrséta során az űrhajósok kicserélnek egy nagy felbontású kamerát, továbbá megvizsgálják az Alfa-mágneses spektrométer, az állomás külső részén található részecskefizikai kutatóeszköz kábelcsatlakozásának illeszkedését. Ha esetleg az előző tevékenység során nem fejeződik be a minták gyűjtése, akkor a páros első feladata annak teljesítése lesz.

A harmadik EVA szintén eltávolításról és cseréről szól majd, egészen pontosan egy sebességmérő giroszkópról, amely az űrállomás orientációjáról szolgáltat adatokat. Mindemellett egy tartókonzol rögzítését is elvégzik, ezzel előkészítve a következő napelemes (Roll-Out Solar Array) rendszer felszerelését.

Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov egy korábbi űrsétán. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye