Kanada is elkötelezte magát az ISS 2030-ig történő meghosszabbítása mellett

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Kanada március 24-én hivatalosan is beleegyezett a Nemzetközi Űrállomás 2030-ig történő meghosszabbításába. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök ottawai csúcstalálkozójának részeként érkezett a megerősítés, mely magában foglalja a Lunar Gateway-hez való hozzájárulást, így az azzal összefüggésben lévő tudományos munkák támogatását is.

A 2021 év végi, Fehér Ház által kiadott közlemény szerint az Egyesült Államok kész 2030-ig finanszírozni és üzemeltetni a Nemzetközi Űrállomást. A bejelentés óta az USA felvette a kapcsolatot főbb partnereivel, hogy megerősítsék részvételüket az állomáson a korábban megállapított 2024-es dátumon túl is. A japán kormánytól 2022 novemberében érkezett a hivatalosan beleegyezés ezzel kapcsolatban, majd nem sokkal később az Európai Űrügynökség is hasonlóan döntött. Így tehát az ISS-partnerek közül már csak az oroszországi bejelentés hiányzik.

2022 júliusában Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezetője úgy fogalmazott, hogy Oroszország 2024 után kilép a fentebb említett partnerségből, ám későbbi pontosítások szerint ez nem feltétlen szó szerint értendő. A Roszkoszmosz tanácsa ugyanis februárban jóváhagyta azt a tervet, amely szerint az orosz üzemeltetést 2028-ig meghosszabbítanák az űrállomáson. Az ügynökség továbbá közölte, hogy következő lépésként nekilátnak azon dokumentumok elkészítésének, melyek szükségesek az orosz kormány hivatalos jóváhagyásához.

Forrás: Thomas Pesquet
Dark mode powered by Night Eye