Kanada is elkötelezte magát az ISS 2030-ig történő meghosszabbítása mellett

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Kanada március 24-én hivatalosan is beleegyezett a Nemzetközi Űrállomás 2030-ig történő meghosszabbításába. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök ottawai csúcstalálkozójának részeként érkezett a megerősítés, mely magában foglalja a Lunar Gateway-hez való hozzájárulást, így az azzal összefüggésben lévő tudományos munkák támogatását is.

A 2021 év végi, Fehér Ház által kiadott közlemény szerint az Egyesült Államok kész 2030-ig finanszírozni és üzemeltetni a Nemzetközi Űrállomást. A bejelentés óta az USA felvette a kapcsolatot főbb partnereivel, hogy megerősítsék részvételüket az állomáson a korábban megállapított 2024-es dátumon túl is. A japán kormánytól 2022 novemberében érkezett a hivatalosan beleegyezés ezzel kapcsolatban, majd nem sokkal később az Európai Űrügynökség is hasonlóan döntött. Így tehát az ISS-partnerek közül már csak az oroszországi bejelentés hiányzik.

2022 júliusában Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezetője úgy fogalmazott, hogy Oroszország 2024 után kilép a fentebb említett partnerségből, ám későbbi pontosítások szerint ez nem feltétlen szó szerint értendő. A Roszkoszmosz tanácsa ugyanis februárban jóváhagyta azt a tervet, amely szerint az orosz üzemeltetést 2028-ig meghosszabbítanák az űrállomáson. Az ügynökség továbbá közölte, hogy következő lépésként nekilátnak azon dokumentumok elkészítésének, melyek szükségesek az orosz kormány hivatalos jóváhagyásához.

Forrás: Thomas Pesquet
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye