Kanada két űrhajóst küld az Artemis-programba

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

Tegnap a NASA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) bejelentette, hogy aláírták a végső megállapodást Kanada részvételéről az Artemis-programban.

Az egyezmény értelmében két kanadai űrhajós kap majd helyet a jővőbeli Hold és Gateway űrállomás missziókra.
Kanada a Gateway űrállomáshoz biztosítja a harmadik generációs robotkart, a Canadarm3-at, illetve a CSA végez majd minden robotikus tevékenységet az űrállomáson, legyen az egy látogató űrhajó elkapása, űrséták támogatása, illetve hasznos terhek mozgatása.

A Canadarm3 látványterve a Gateway űrállomáson

A hozzájárulásért cserébe Kanada jelölhet egy űrhajóst a 2023-ra tervezett Artemis-2 küldetésre, mely az első emberes útja lesz az Orionnak, és a Holdat tervezik megkerülni. A misszió az Apollo-8-hoz lesz hasonló, és ez lesz 1972 óta az első mélyűri emberes küldetés (amennyiben az SLS/Orion program nem csúszik tovább, bár erre sajnos jó esély van..).
A második kanadai űrhajós a Gateway-re utazhat majd egy másik küldetés keretében, erről pontos részletek egyelőre nem ismertek.

Kanada volt a NASA első nemzetközi partnere a Gateway űrállomásnak, és nemrégiben az Artemis-egyezményhez is elsőkörben csatlakoztak.
A NASA múlthéten jelölte ki az asztronautáit az Artemis-programra, de nemzetközi űrhajósokat még nem neveztek meg. Kanadának jelenleg 4 aktív űrhajósa van: David Saint-Jacques (háromszor járt már a világűrben), Jeremy Hansen, Joshua Kutryk és Jennifer Sidey-Gibbons, mindhárman újonc űrhajósok.
A legrégebb óta Jeremy Hansen vár egy küldetésre, ő valószínűleg a jövő ősszel induló Crew-3 misszió tagja lehet, míg Kutryk és Sidey-Gibbons pedig valamelyik most bejelentett Artemis és Gateway misszión vehet majd részt.

Sidey-Gibbons, Hansen és Kutryk
Dark mode powered by Night Eye