Kanada két űrhajóst küld az Artemis-programba

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Tegnap a NASA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) bejelentette, hogy aláírták a végső megállapodást Kanada részvételéről az Artemis-programban.

Az egyezmény értelmében két kanadai űrhajós kap majd helyet a jővőbeli Hold és Gateway űrállomás missziókra.
Kanada a Gateway űrállomáshoz biztosítja a harmadik generációs robotkart, a Canadarm3-at, illetve a CSA végez majd minden robotikus tevékenységet az űrállomáson, legyen az egy látogató űrhajó elkapása, űrséták támogatása, illetve hasznos terhek mozgatása.

A Canadarm3 látványterve a Gateway űrállomáson

A hozzájárulásért cserébe Kanada jelölhet egy űrhajóst a 2023-ra tervezett Artemis-2 küldetésre, mely az első emberes útja lesz az Orionnak, és a Holdat tervezik megkerülni. A misszió az Apollo-8-hoz lesz hasonló, és ez lesz 1972 óta az első mélyűri emberes küldetés (amennyiben az SLS/Orion program nem csúszik tovább, bár erre sajnos jó esély van..).
A második kanadai űrhajós a Gateway-re utazhat majd egy másik küldetés keretében, erről pontos részletek egyelőre nem ismertek.

Kanada volt a NASA első nemzetközi partnere a Gateway űrállomásnak, és nemrégiben az Artemis-egyezményhez is elsőkörben csatlakoztak.
A NASA múlthéten jelölte ki az asztronautáit az Artemis-programra, de nemzetközi űrhajósokat még nem neveztek meg. Kanadának jelenleg 4 aktív űrhajósa van: David Saint-Jacques (háromszor járt már a világűrben), Jeremy Hansen, Joshua Kutryk és Jennifer Sidey-Gibbons, mindhárman újonc űrhajósok.
A legrégebb óta Jeremy Hansen vár egy küldetésre, ő valószínűleg a jövő ősszel induló Crew-3 misszió tagja lehet, míg Kutryk és Sidey-Gibbons pedig valamelyik most bejelentett Artemis és Gateway misszión vehet majd részt.

Sidey-Gibbons, Hansen és Kutryk
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye