Kanadai űrhajós is tagja lesz a Starliner-1 küldetésnek

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A négyfős személyzet három tagja már ismert, és hamarosan a negyedik űrhajós kilétére is fény derülhet.

Tegnap hivatalossá vált, hogy a szoros amerikai-kanadai űripari kapcsolatoknak köszönhetően nem csak az Artemis-program első személyzetes küldetésének (Artemis-2), hanem a Boeing által a Nemzetközi Űrállomásra induló első operatív missziójának is lesz egy kanadai tagja. A NASA bejelentése alapján a CSA (Kanadai Űrhivatal) asztronautája, Joshua Kutryk lesz az első számú küldetés-specialista a Starliner-1 küldetésen, aki a már korábban bejelentett két NASA-űrhajóshoz, Scott Tingle parancsnokhoz és Mike Fincke pilótához csatlakozik.

Első nyilvános látogatása hivatalos űrhajósként a Kanadai Űrügynökség alkalmazottainak gyerekeinél és családjainál történt. Fotó: CSA

Kutryk-nak ez lesz az első űrrepülése, míg Tingle eddig egy (Szojuz MSz-07), Fincke pedig már három alkalommal (Szojuz TMA-4, TMA-13 és STS-134) teljesített szolgálatot az ISS-en. A személyzet negyedik tagját később jelenti be az amerikai űrhivatal a nemzetközi partnerekkel való konzultációkat és jóváhagyást követően. 
Kutryk már a soron következő Boeing CFT (Crew Flight Test) misszión is szerepet vállal, ő lesz az indulás és visszatérés során a Starliner CAPCOM-ja (Capsule Communicator, azaz a kapcsolattartó a személyzettel). A küldetés kimenetele nagyban befolyásolja majd a Starliner-1 indulásának időpontját, amit legkorábban 2025 elején terveznek végrehajtani. 

A 41 éves kanadai űrhajós korábban a légierőnél is szolgált és ahol alezredesi rangot szerzett kísérleti tesztpilótaként. Líbiában és Afganisztánban is teljesített szolgálatot. Először 2009-ben jelentkezett űrhajósnak a CSA-nál, akkor az 5350 jelentkező közül a legjobb 16-ig jutott, majd 2017-ben ismét nekivágott a kiválasztási folyamatnak, amit siker koronázott: a nyár folyamán Dr. Jenni Sidey mellett megkezdhette két éves űrhajós kiképzését. 

Joshua Kutryk és Dr. Jenni Sidey, a 2017-es űrhajósosztály tagjai. Forrás: CSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye