Kanadai űrhajós is tagja lesz a Starliner-1 küldetésnek

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A négyfős személyzet három tagja már ismert, és hamarosan a negyedik űrhajós kilétére is fény derülhet.

Tegnap hivatalossá vált, hogy a szoros amerikai-kanadai űripari kapcsolatoknak köszönhetően nem csak az Artemis-program első személyzetes küldetésének (Artemis-2), hanem a Boeing által a Nemzetközi Űrállomásra induló első operatív missziójának is lesz egy kanadai tagja. A NASA bejelentése alapján a CSA (Kanadai Űrhivatal) asztronautája, Joshua Kutryk lesz az első számú küldetés-specialista a Starliner-1 küldetésen, aki a már korábban bejelentett két NASA-űrhajóshoz, Scott Tingle parancsnokhoz és Mike Fincke pilótához csatlakozik.

Első nyilvános látogatása hivatalos űrhajósként a Kanadai Űrügynökség alkalmazottainak gyerekeinél és családjainál történt. Fotó: CSA

Kutryk-nak ez lesz az első űrrepülése, míg Tingle eddig egy (Szojuz MSz-07), Fincke pedig már három alkalommal (Szojuz TMA-4, TMA-13 és STS-134) teljesített szolgálatot az ISS-en. A személyzet negyedik tagját később jelenti be az amerikai űrhivatal a nemzetközi partnerekkel való konzultációkat és jóváhagyást követően. 
Kutryk már a soron következő Boeing CFT (Crew Flight Test) misszión is szerepet vállal, ő lesz az indulás és visszatérés során a Starliner CAPCOM-ja (Capsule Communicator, azaz a kapcsolattartó a személyzettel). A küldetés kimenetele nagyban befolyásolja majd a Starliner-1 indulásának időpontját, amit legkorábban 2025 elején terveznek végrehajtani. 

A 41 éves kanadai űrhajós korábban a légierőnél is szolgált és ahol alezredesi rangot szerzett kísérleti tesztpilótaként. Líbiában és Afganisztánban is teljesített szolgálatot. Először 2009-ben jelentkezett űrhajósnak a CSA-nál, akkor az 5350 jelentkező közül a legjobb 16-ig jutott, majd 2017-ben ismét nekivágott a kiválasztási folyamatnak, amit siker koronázott: a nyár folyamán Dr. Jenni Sidey mellett megkezdhette két éves űrhajós kiképzését. 

Joshua Kutryk és Dr. Jenni Sidey, a 2017-es űrhajósosztály tagjai. Forrás: CSA
Dark mode powered by Night Eye