Karácsony estéjén indulhat az első Vulcan Centaur rakéta

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

A hordozó a Peregrine-t indítja majd útjára, mely 1972 után az első amerikai űreszközként szállhat le a Holdon, ráadásul egy magyar tárggyal a fedélzetén.

Sok évnyi várakozás, problémák és hátráltató tényezők után végül úgy tűnik, sor kerülhet a United Launch Alliance (ULA) újgenerációs nehézrakétájának, a Vulcan Centaur-nak a bemutatkozására. Legutóbb nyáron vált kétségessé, hogy még idén elindulhat első útjára a rakéta, mivel a Centaur második fokozatot további átvizsgálásra és szerkezet megerősítő munkára visszavitték a konzorcium decaturi gyárába. A ULA az utóbbi hónapokban jól haladt a javításokkal, és a héten bejelentette, hogy még idén év végén készen állhat a teljes rakéta az indításra: egész pontosan december 24-re, szenteste napjára ütemezték be a felbocsátást.

A Vulcan Cert-1 elnevezésű küldetésének fő hasznos terhe az Astrobotic nevű magáncég Peregrine holdi leszállóegysége lesz, mely amellett, hogy az első amerikai kereskedelmi leszállóegységként indul a Holdra, 1972 után az első amerikai űreszközként érheti el a annak felszínét. Tory Bruno, a ULA elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az indítási ablak igen szűk, mivel két fontos szempontot is figyelembe kell venni: egyrészt a Peregrine az utóbbi évek leszállási kísérleteihez hasonlóan a Hold déli pólusán tervez landolni, ahol csak néhány hétig áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű napfény, valamint a felszíni hőmérséklet is kielégítő a rendszerek működéséhez, másrészt a Deep Space Network mélyűri hálózattal fenntartott rádiókapcsolat miatt sem mindegy a Föld és a Hold egymáshoz viszonyított pozíciója. Ezen körülmények azt eredményezik, hogy a Vulcan-nek pont karácsony három napjának egyikén kell indulnia, ha ez nem sikerül, a következő indítási ablak valamikor januárban lehet (pontos dátumokat nem említett a cégvezér). 

A Peregrine illusztrációja. Reméljük igazi felvételek is készülnek majd róla a Hold felszínén. Forrás: Astrobotic

Az Astrobotic már elkészült a Peregrine-nel, és csak a ULA zöld jelzésére várnak, hogy útnak indíthassák Floridába, ahol majd a rakéta szállító platformjával való végső integráció megtörténik. Sokáig úgy volt, hogy a Peregrine másodikként indulhat az Intuitive Machines IM-1 küldetésének keretében induló Nova-C nevű leszállóegység után, de a cég épp tegnap jelentette be, hogy az eddig november közepére tervezett indítást januárra halasztották, így elsőként kísérelhetnek meg holdi landolást a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programjának keretében.

Magyar érdekeltségű is a küldetés

A Peregrine missziója hazai szempontból is nagy jelentőségű lesz, hiszen a Puli Space Téridő Plakettje is helyet kapott az űreszközön, mely egy 20×20 cm-es gravírozott alumínium tábla (erről Pacher Tibor, a cég alapítója és vezetője ebben a cikkben beszélt bővebben). 21 Holdjegyzet került rá, ezekről itt olvashattok többet.
Nem ez az egyetlen általuk gyártott tárgy, ami a Holdra indul majd: az Intuitive Machines IM-2 küldetésével együtt juthat égi kísérőnk felszínére a Puli Lunar Water Snooper (azaz a „Vízszimatoló”), amit egy későbbi cikkben fogunk részletesebben bemutatni. 

A Holdra induló plakett. Forrás: Pacher Tibor/Puli Space
Dark mode powered by Night Eye