Karácsonyi rekorddöntés a SpaceX-nél: 19. alkalommal repült egy Falcon-9!

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A flottavezér rakéta a Starlink 6-32 küldetésen érte el ezt a jelentős mérföldkövet.

Bár már itt vannak a nyakunkon az évvégi ünnepek, a SpaceX szeretné valamelyest behozni a múlt heti kényszerszünet miatti „lemaradását”, ami persze csak saját mércéjükkel mérve az, hiszen továbbra sem tudja senki megközelíteni teljesítményüket. Miután végre kitisztult az idő Floridában is, sor kerülhetett a másfél hete elhalasztott Starlink 6-32 jelű küldetés végrehajtására.

Önmagában ezek a házon belüli indítások már nem jelentenek akkora újdonságot, hiszen ebben az évben kis túlzással 3-4 naponta indult egy-egy Falcon-9 újabb adag Starlink egységekkel az űrbe. A mostani küldetés azonban egy újabb rekorddöntést is magában hordozott: 19. repülését teljesítette a Falcon-9 B1058 jelű rakéta, amit a flottából elsőként ért el! Természetesen ez nem csak a SpaceX-nél, hanem világszerte abszolút rekordot jelent.
A hordozó magyar idő szerint 6:33-kor hagyta el a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállását, rakterében 23 műholddal, melyek a 6. réteget fogják bővíteni. Viszonylag hamar került ismét bevetésre az ikonikus NASA kukac logóval ellátott Falcon-9 (bár az igencsak feketére kormolódott törzsön ez mára nemigen látszik), hiszen 49 nappal ezelőtt repült legutoljára. Ez volt az az első fokozat, mely először juttatott kereskedelmi szerződés keretében amerikai űrhajósokat az űrbe – és a Nemzetközi Űrállomásra is- 2020. május 30-án a SpaceX Demo-2 küldetés során. További érdekesség, hogy 2022. február 21. óta csak Starlink indításokat hajtott végre ez a fokozat, a ma reggeli a kilencedik ilyen küldetése volt zsinórban.

A felbocsátás a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, sem az emelkedés, sem a visszatérés során nem lépett fel műszaki hiba, és a 23 műhold a kijelölt parkolópályára állt, ahonnan a következő hetekben önerejükből fognak további pályaemelést végrehajtani, hogy elérjék végső keringési magasságukat. A Falcon első fokozatára a Just Read The Instructions drónhajó várakozott az Atlanti-óceánon, melyre hibátlan leszállással meg is érkezett a rakéta, nagyjából 8,5 perccel az indítást követően, ezzel lezárva a rekordot jelentő 19. repülést. 
Bár a SpaceX-nek nem fog összejönni az idei 100 felbocsátás, de így is a 93. volt ez a cég számára, és akár még további négyre sor kerülhet a hátralévő nyolc napban.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye