Katonai missziót indított a SpaceX Vandenbergből

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázison sincs pihenés: reggel a Egyesült Államok nyugati partján élő lakosok kilenc darab Merlin hajtómű „ropogására” ébredhettek, ugyanis helyi idő szerint 6:13-kor (magyar idő szerint 15:13-kor) elindult a SpaceX NROL-85 jelzésű missziója. A küldetés keretein belül a cég hordozórakétája egy 1100 kilométer magasságban lévő alacsony Föld körüli pályára (LEO) állított egy titkosított rakományt az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) számára. A SpaceX hivatalos élő közvetítésében végigkövethettük a rakéta elemelkedését, valamint a B1071.2 jelű első fokozat sikeres visszatérését a Landing Zone-4 leszállópályára. A második fokozat kameraképeit rövidesen a két fokozat szétválása után kikapcsolták, a küldetés katonai jellege miatt.

A küldetés hivatalos felvarrója, melyen az alábbi olvasható: „A hozzáállás egy kis dolog, ami nagy különbséget tesz – NROL-85”. Kép forrása: Nemzeti Felderítési Hivatal

Bár hivatalosan nem ismertette az amerikai kormányhivatal a hasznos teher mivoltát, a keringési pálya adatai és az elmúlt évek szivárogtatásaiból lehetséges következtetni arra, hogy valójában mi is lapulhat a Falcon-9 rakterében. Dr. Marco Langbroek hivatásos csillagász és műholdkövető szerint az amerikai NOSS (Naval Ocean Surveillance System) konstelláció két új darabját küldte fel ma az NRO. A NOSS-rendszer egy jelhírszerző (SIGINT), általában kettős- vagy hármas kötelékben repülő szatellitekből álló rendszer, melynek fő célja az ellenségesnek bizonyuló hadihajók és vízi járművek helyzetének pontos megállapítása, amit általuk kibocsátott rádiójelek elfogásából képesek meghatározni különböző metódusokkal ezek a műholdak. Egy 2013-ban felszínre került belsős dokumentum alapján az amerikai hadseregben csak Intrudernek, azaz behatolónak becézik ezt a rendszert. A két műhold feltehető össztömege a Falcon-9 rakéta orrkúpjában vélhetően 6,5 tonna volt. A küldetésről és a rakétáról itt olvashattok bővebben, az indítást pedig a YouTube-csatornánkon tudjátok visszanézni magyar kommentárral.

Egyelőre nem erősítették meg a küldetés végkimenetelét, ugyanis sem a SpaceX, sem az NRO nem adott hírt arról, hogy a hasznos teher levált volna a Falcon-9 második fokozatáról. Amint erről hírt kapunk, frissítjük a cikkünket.

Frissítés (17:44): a Nemzeti Felderítési Hivatal megerősítette, hogy a SpaceX Falcon-9 rakéta a kijelölt pályára helyezte a hasznos terhet.

A NOSS 3-4 műholdpár Dr. Marco Langbroek felvételén, amit a hollandiai Leidenből készített. Kép forrása.

Dark mode powered by Night Eye