Katonai missziót indított a SpaceX Vandenbergből

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázison sincs pihenés: reggel a Egyesült Államok nyugati partján élő lakosok kilenc darab Merlin hajtómű „ropogására” ébredhettek, ugyanis helyi idő szerint 6:13-kor (magyar idő szerint 15:13-kor) elindult a SpaceX NROL-85 jelzésű missziója. A küldetés keretein belül a cég hordozórakétája egy 1100 kilométer magasságban lévő alacsony Föld körüli pályára (LEO) állított egy titkosított rakományt az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) számára. A SpaceX hivatalos élő közvetítésében végigkövethettük a rakéta elemelkedését, valamint a B1071.2 jelű első fokozat sikeres visszatérését a Landing Zone-4 leszállópályára. A második fokozat kameraképeit rövidesen a két fokozat szétválása után kikapcsolták, a küldetés katonai jellege miatt.

A küldetés hivatalos felvarrója, melyen az alábbi olvasható: „A hozzáállás egy kis dolog, ami nagy különbséget tesz – NROL-85”. Kép forrása: Nemzeti Felderítési Hivatal

Bár hivatalosan nem ismertette az amerikai kormányhivatal a hasznos teher mivoltát, a keringési pálya adatai és az elmúlt évek szivárogtatásaiból lehetséges következtetni arra, hogy valójában mi is lapulhat a Falcon-9 rakterében. Dr. Marco Langbroek hivatásos csillagász és műholdkövető szerint az amerikai NOSS (Naval Ocean Surveillance System) konstelláció két új darabját küldte fel ma az NRO. A NOSS-rendszer egy jelhírszerző (SIGINT), általában kettős- vagy hármas kötelékben repülő szatellitekből álló rendszer, melynek fő célja az ellenségesnek bizonyuló hadihajók és vízi járművek helyzetének pontos megállapítása, amit általuk kibocsátott rádiójelek elfogásából képesek meghatározni különböző metódusokkal ezek a műholdak. Egy 2013-ban felszínre került belsős dokumentum alapján az amerikai hadseregben csak Intrudernek, azaz behatolónak becézik ezt a rendszert. A két műhold feltehető össztömege a Falcon-9 rakéta orrkúpjában vélhetően 6,5 tonna volt. A küldetésről és a rakétáról itt olvashattok bővebben, az indítást pedig a YouTube-csatornánkon tudjátok visszanézni magyar kommentárral.

Egyelőre nem erősítették meg a küldetés végkimenetelét, ugyanis sem a SpaceX, sem az NRO nem adott hírt arról, hogy a hasznos teher levált volna a Falcon-9 második fokozatáról. Amint erről hírt kapunk, frissítjük a cikkünket.

Frissítés (17:44): a Nemzeti Felderítési Hivatal megerősítette, hogy a SpaceX Falcon-9 rakéta a kijelölt pályára helyezte a hasznos terhet.

A NOSS 3-4 műholdpár Dr. Marco Langbroek felvételén, amit a hollandiai Leidenből készített. Kép forrása.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye