Katonai műholdat állított pályára Észak-Korea

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Az atomhatalomnak először sikerült egy katonai felderítésre alkalmas űreszközt pályára állítania, Japánban rövid időre szükségállapotot hirdettek.

Észak-Korea hivatalosan szerdán jelentette be, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította az első felderítő műholdját. Emellett további űreszközök indítását is előrevetítették, melyekkel az ország meg szeretné védeni magát az „ellenség veszélyes katonai manővereivel” szemben. Szakértők szerint ha valóban működőképes a szatellit, akkor az jelentősen feljavíthatja a Kim Dzsongun vezette katonai hatalom harcászati és felderítési képességeit. 

A Chŏllima-1 hordozórakéta startja. Kép forrása: KCNA

A startra helyi idő szerint 22:42-kor került kor az ország nyugati partjánál található Sohae startközpontból. A Chŏllima-1 kis teherbírású rakéta déli irányban indult el a Sárga-tenger felett haladva. A helyi jelentések szerint az indítást a Japánban állomásozó amerikai erők is detektálták – Okinawa szigetén ezért vészhelyzeti állapotot hirdettek, és óvóhelyekre terelték a lakosságot. Az ENSZ, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok egyhangúan elítélték az indítást. Phenjan válaszul azt nyilatkozta, hogy Észak-Koreának jogában áll önvédelmi eszközöket telepíteni a világűrbe. 

Az új, egyelőre szinte teljesen ismeretlen technikai paraméterekkel rendelkező űreszköz a Malligyong-1 nevet viseli. Azóta az amerikai NORAD radarjai is észlelték az objektumot, amely az alábi orbitális paraméterekkel rendelkezik:

  • Apogeum (földtávol): 512 kilométer
  • Perigeum (földközel): 493 kilométer
  • Inklináció (pálya hajlásszöge): 97,4°
  • Periódusidő: 94,67 perc

Ezek a paraméterek megfelelnek egy alacsony napszinkron keringési pályának, amit pedig előszeretettel alkalmaznak felderítő- illetve földmegfigyelő műholdaknál, hiszen az adott földrajzi pont felett mindig ugyanabban az időben halad el az űreszköz. Ez azt eredményezi, hogy a két külöbönböző időben készült felvételen a környezeti körülmények (megvilágítás, árnyékok, napszak) megegyezőek. Az észak-koreai állami média mai jelentése alapján a Malligyong-1 már vissza is küldte az első felvételeit, amiken Guam szigetét örökítették meg. Fontos megjegyezni, hogy az Amerikai Haditengerészet egy jelentős stratégiai támaszponttal rendelkezik a szigeten…

A Chŏllima-1 indítás előtti felkészítése. Kép forrása: KCNA

Úgy tűnik tényleg a mágikus harmadik alkalomra sikerülnek a dolgok, hiszen idén már kétszer repült sikertelenül a rezsim új rakétatípusa. Bár keveset tudunk a Chŏllima-1 technikai adatairól, pár dolgot azért mégis ismerünk erről a rejtélyes hordozóról. Az űrprogram rengeteg előnyét élvezi az ország virágzó ballisztikus rakéta-programjának, hiszen a hordozó fokozatait nagy részben a Hwasong-15 és 17 típusú interkontinentális ballisztikus rakéták tervei alapján készítették el. Egy fontos részletre azonban a sasszemű szakértők felfigyeltek: a Chŏllima-1 gázcsóvája tisztább égésről tanúskodik, így valószínűleg sokkal fejlettebb hajtómű-technológiára tettek szert a koreai mérnökök.

Dél-Korea hírszerzési hatósága szerint orosz segítséggel sikerülhetett kijavítani a hajtóművek hibáit (amiket egyébként a szovjet RD-250-ek mintájára gyártottak), bár ezt több szakértő is valószínűtlennek tartotta. Ami biztos, hogy Észak-Korea már a 2. űreszközét jutatta fel sikeresen, és a közeljövőben egyre gyakrabban terveznek hasonló, katonai rakományt szállító missziókat végrehajtani.

Kim Dzsongun személyesen is „felügyelte” a felbocsátást.

Forrás: CNN/Reuters/Johnatan McDowell

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye