Katonai műholdat juttatott Irán a világűrbe

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Magyar idő szerint kedd reggel 6 óra 6 perckor (helyi idő szerint 8:36-kor) az iráni Forradalmi Gárda sikeresen útnak indította a Noor-2 (magyarul Fény) katonai műholdat. A hivatalos bejelentés délután érkezett, ekkorra megerősítették, hogy a hadsereg által kifejlesztett Qased (magyarul Hírvivő) hordozórakéta sikeresen pályára állította az űreszközt. A startot a Shahrud rakétabázisról bonyolították le, körülbelül 200 kilométerre keletre Teherántól.

A műhold tömege és technikai adatai ismeretlenek, a szakértők 10-50 kg körülire becsülik, ugyanis ez a Qased maximális teherkapacitása ilyen típusú pályára. A feltevések szerint a Noor-1 műholdhoz hasonló a felépítése, ami az iráni állami média szerint képalkotási képességekkel is rendelkezett. A Qased rakétát és a Noor-2 műholdat a Forradalmi Gárda Légi- és Űrhadereje fejlesztette ki, tevékenységük közé többek között hírszerzés, és stratégiai rakétacsapások végrehajtása tartozik. A Qased hordozót is korábbi harcászati rakétákból fejlesztették ki: az első, cseppfolyós hajtóanyagú (UDMH/N2O4) fokozatot a Ghadr-110 közepes hatótávú ballisztikus rakétából kölcsönözték, a második és harmadik fokozatot pedig az Iráni Űrügynökséggel (ISA) együttműködve alkották meg.

Az űrrakétát egy teherautóról emelték függőleges helyzetbe, és az indítást és innen végezték el. A Noor-2 jelenleg egy olyan pályán kering, hogy rendszeresen elhalad az Egyesült Államok és Európa felett is – az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyébként korábban egy határozatban már megtiltotta az országnak az olyan rakétatechnológiák tesztelését, amivel potencionálisan nukleáris robbanófejeket tudnak a világ bármelyik pontjára eljuttatni. Ennek ellenére Irán tovább folytatja az űrprogramját – bár a polgári célú űrrepülési ambíciók nem haladnak olyan jó ütemben, mint amilyenben szeretnék: decemberben egy Simorgh (magyarul Főnix) rakéta fedélzetén indult útnak három tesztműhold, azonban a repülés utolsó fázisában meghibásodott a rakéta, és épphogy nem maradtak Föld körüli pályán az objektumok.

Az elmúlt pár napban egy műholdfelvételen látszott, miszerint a szintén polgári fejlesztésű Safir (magyarul Követ) rakéta indítókomplexuma jelentős károkat szenvedett, amiből arra következtetnek az elemzők, hogy március elején szintén megpróbálkoztak volna egy műhold felbocsátásával, azonban a rakéta már a felszínen felrobbant.

Az első Qased felbocsátása a Noor-1 szatellittel. Kép forrás: Iráni Forradalmi Gárda

Dark mode powered by Night Eye