Katonai műholdtechnológiát tesztelhetett Észak-Korea

Kapcsolódó

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

Az észak-koreai állami média közleménye szerint az ázsiai ország december 18-án sikeresen letesztelte az első katonai felderítő műholdjának műszereit egy szuborbitális rakétakísérlet során. A katonai hírszerzéshez elengedhetetlen műholdas felvételek már évtizedek óra hiányoznak Kim Dzsong Un arzenáljából, azonban a kommunista ország a nemzetközi szankciók ellenére gyors tempóval halad az első katonai műholdjuk felbocsátása felé.

A 18-án indított ballisztikus rakéta a Szohe Műholdindító Központból (Sohae Satellite Launch Center) startolt el, és pályája mintegy 550 kilométer magasba nyúlt. A ballisztikus pályán haladó objektum a teszt végeztével a Japán-tengerbe zuhant vissza, nagyjából 500 kilométerre az indítási helyszíntől. Fontos megemlíteni, hogy az amerikai és japán hatóságok két rakéta indulását mérték be, azonban az észak-koreaiak hivatalosan csak egy tesztről számoltak be.

A hivatalos információk szerint a hordozó rakterében az északiak első hadi célra alkalmas felderítő műholdjának a képalkotó- és adatátviteli rendszereit helyezték el, és a szuborbitális űrugrás során ezeket a műszereket próbálták ki élesben. Az alábbi két képen Incseon és Szöul városokat láthatjuk, a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) közlése szerint az űrfelvételeket a december 18-i kísérlettel készítették a ballisztikus repülés során, felbontásuk mintegy 20 méter pixelenként.

Bal oldalon Incseon, jobb oldalon pedig Szöül városokat láthatjuk a kíváncsi szomszéd szemszögéből. A felvételen látszik, hogy kisebb méretű földi objektumok észlelésére alkalmatlan ez a felbontás, de haditengerészeti-hírszerzési célokra a szakértők szerint már használhatóak a felvételek. Kép forrása: nknews.org

Az észak-koreai National Aerospace Development Administration, azaz az északiak űrhivatala egy fontos sikernek könyvelte el a teszt eredményeit, amivel már csak egy lépésre vannak az ország első katonai műholdjának a felbocsátásától. Az állami média jelentése szerint a cél az, hogy áprilisig pályára álljon Kim Dzsong Un arzenáljának legújabb űrbéli eleme (Kim Il Szung örökös vezető születésnapja április 15-re esik, így esélyes lehet ez a dátum a grandiózus eseményre).

Az amerikai és japán elemzők szerint nem csak a műholdas technológia volt vadonatúj a teszt során, hanem a hordozórakéta is valószínűleg egy új, folyékony hajtóanyagú fejlesztés lehet. A szakemberek alapján a jövőben akár az orbitális küldetésekhez is használhatják ezt az új típust az északiak, de több mint valószínű, hogy hadi célra is bevethetőek.

Az egyre inkább aggodalmat keltő fejlemények ellenére Soo Kim, a kaliforniai RAND Corporation elemzője szerint a képek felbontása „nem túl lenyűgöző” a katonai felhasználásukhoz képest, de ez a jövőben változhat a kamerarendszerek folyamatos tesztelésével és fejlesztésével. Egyes szakértők szerint az előbb említett második, hivatalosan nem bejelentett rakétaindításon ugyanennek a képalkotó rendszernek a színes képeket készítő változatát próbálhatták ki az észak-koreaiak.

A legőjabb műholdas technikát szálltó rakéta elemelkedése a Szohae Műholdindító Központból. Kép forrása: KCNA

Kim Dzsong Un tavaly rendelte el a Koreai Munkáspárt egyik kongresszusán a hadsereg technológiájának gyors bővítését, melybe beletartozott egy sor szofisztikált haditechnika, mint például szilárd hajtóanyagú rakéták, új típusú robbanófejek, valamint atommeghajtású tengeralattjárók. Feltehetően a teljhatalmú vezető elképzelései szerint az egyre fenyegetőbb harcászati eszközökkel egy olyan elrettentő erőt tudnak majd teremteni, amivel véget vethetnek a közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatoknak a Koreai-félsziget közvetlen közelében.

Sajnos a rakétatechnológia is egy kétélű fegyver – harcászati célra alkalmas ballisztikus rakéták terén kiemelkedően gyorsan haladnak az északiak a fejlesztésekkel. Novemberben egy tesztrepülés során felbocsátották a Hvaszong-17 (Hwasong-17) interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), ami a szakértők feltételezései szerint MIRV-technológiát alkalmaz, tehát a fegyver orrkúpja alatt több, egymástól független (nukleáris) robbanótöltetet is elhelyezhetnek.

Visszatérve a műholdas fejlesztésekhez, „polgári” felhasználású műholdat már küldött a világűrbe Észak-Korea. 2012-ben és 2016-ban a Kvangmjongszong-széria két darabja állt sikeresen pályára. A földmegfigyelő űreszközöket Pektuszan- (Paektusan) és Unha-típusú hordozókkal bocsátották fel Szohe-ből, de nyugati hírszerzés szerint szintúgy hadászati technika validálása volt a cél a küldetések során.

A Hvaszong-17 ballisztikus rakéta tesztje novemberben.

Forrás: North Korea says latest launches tested 1st spy satellite – ABC News (go.com)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye