Array

Kereskedelmi űrállomást építene a Nanoracks

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Egy önálló, kereskedelmi űrállomás építését tervezi a Nanoracks. A cég 2020-ban már egy kereskedelmi légzsilippel, a Bishoppal bővítette az ISS-t, most azonban a Voyager Space-szel és a Lockheed Martinnal közösen egy kereskedelmi űrállomást építene.

A cég közleménye szerint az űrállomás neve „Starlab” lesz, és ez lenne a világon az első önálló kereskedelmi űrállomás. A Starlab folyamatosan lakott lenne, fedélzetén pedig tudományos kísérleteket és ipari tevékenységeket végeznének. Az űrállomás operatív működésének megkezdését 2027-től tervezik, és akár 4 űrhajósnak is otthont adhat. Az űrállomás tervezett moduljai között szerepel egy a Lockheed Martin által gyártott felfújható lakómodul, egy dokkolómodul, egy szervizmodul és robotkar, illetve egy tudományos laboratórium.

A Starlab űrállomás látványterve

A NASA idén márciusban hirdette meg az ún. Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) programot, amiben Föld körül keringő kereskedelmi űrállomások kifejlesztését támogatnák, eddig azonban még nem neveztek meg nyertest. A Nanoracks vezette konzorcium most bejelentett terve valószínűleg ennek a pályázatnak szól, és várhatóan a finanszírozást is az űrhivatal által tervezik biztosítani. Az Axiom Space 2020 februárjában kapott megbízást a NASA-tól az ISS új kereskedelmi moduljainak a megépítésére, amelyek aztán az űrállomás nyugdíjazása után önálló űrállomásként élne tovább Axiom Station néven. A leendő Dream Chaser teherhajót fejlesztő Sierra Space szintén egy önálló űrállomást tervez, felfújható modulokkal.

A kezdetben az ISS-hez csatlakozó, majd később önálló űrállomásként működő Axiom Station

A Sierra Space által tervezett önálló űrállomás a felfújható modulokkal és Dream Chaser űrhajókkal

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye