Array

Kereskedelmi űrállomást építene a Nanoracks

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Egy önálló, kereskedelmi űrállomás építését tervezi a Nanoracks. A cég 2020-ban már egy kereskedelmi légzsilippel, a Bishoppal bővítette az ISS-t, most azonban a Voyager Space-szel és a Lockheed Martinnal közösen egy kereskedelmi űrállomást építene.

A cég közleménye szerint az űrállomás neve „Starlab” lesz, és ez lenne a világon az első önálló kereskedelmi űrállomás. A Starlab folyamatosan lakott lenne, fedélzetén pedig tudományos kísérleteket és ipari tevékenységeket végeznének. Az űrállomás operatív működésének megkezdését 2027-től tervezik, és akár 4 űrhajósnak is otthont adhat. Az űrállomás tervezett moduljai között szerepel egy a Lockheed Martin által gyártott felfújható lakómodul, egy dokkolómodul, egy szervizmodul és robotkar, illetve egy tudományos laboratórium.

A Starlab űrállomás látványterve

A NASA idén márciusban hirdette meg az ún. Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) programot, amiben Föld körül keringő kereskedelmi űrállomások kifejlesztését támogatnák, eddig azonban még nem neveztek meg nyertest. A Nanoracks vezette konzorcium most bejelentett terve valószínűleg ennek a pályázatnak szól, és várhatóan a finanszírozást is az űrhivatal által tervezik biztosítani. Az Axiom Space 2020 februárjában kapott megbízást a NASA-tól az ISS új kereskedelmi moduljainak a megépítésére, amelyek aztán az űrállomás nyugdíjazása után önálló űrállomásként élne tovább Axiom Station néven. A leendő Dream Chaser teherhajót fejlesztő Sierra Space szintén egy önálló űrállomást tervez, felfújható modulokkal.

A kezdetben az ISS-hez csatlakozó, majd később önálló űrállomásként működő Axiom Station

A Sierra Space által tervezett önálló űrállomás a felfújható modulokkal és Dream Chaser űrhajókkal

Dark mode powered by Night Eye