Array

Kereskedelmi űrállomást építene a Nanoracks

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Egy önálló, kereskedelmi űrállomás építését tervezi a Nanoracks. A cég 2020-ban már egy kereskedelmi légzsilippel, a Bishoppal bővítette az ISS-t, most azonban a Voyager Space-szel és a Lockheed Martinnal közösen egy kereskedelmi űrállomást építene.

A cég közleménye szerint az űrállomás neve „Starlab” lesz, és ez lenne a világon az első önálló kereskedelmi űrállomás. A Starlab folyamatosan lakott lenne, fedélzetén pedig tudományos kísérleteket és ipari tevékenységeket végeznének. Az űrállomás operatív működésének megkezdését 2027-től tervezik, és akár 4 űrhajósnak is otthont adhat. Az űrállomás tervezett moduljai között szerepel egy a Lockheed Martin által gyártott felfújható lakómodul, egy dokkolómodul, egy szervizmodul és robotkar, illetve egy tudományos laboratórium.

A Starlab űrállomás látványterve

A NASA idén márciusban hirdette meg az ún. Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) programot, amiben Föld körül keringő kereskedelmi űrállomások kifejlesztését támogatnák, eddig azonban még nem neveztek meg nyertest. A Nanoracks vezette konzorcium most bejelentett terve valószínűleg ennek a pályázatnak szól, és várhatóan a finanszírozást is az űrhivatal által tervezik biztosítani. Az Axiom Space 2020 februárjában kapott megbízást a NASA-tól az ISS új kereskedelmi moduljainak a megépítésére, amelyek aztán az űrállomás nyugdíjazása után önálló űrállomásként élne tovább Axiom Station néven. A leendő Dream Chaser teherhajót fejlesztő Sierra Space szintén egy önálló űrállomást tervez, felfújható modulokkal.

A kezdetben az ISS-hez csatlakozó, majd később önálló űrállomásként működő Axiom Station

A Sierra Space által tervezett önálló űrállomás a felfújható modulokkal és Dream Chaser űrhajókkal

Dark mode powered by Night Eye