Array

Kereskedelmi űrállomást tervez a Blue Origin

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Alig pár nappal a Nanoracks bejelentése után ma a Blue Origin is egy kereskedelmi űrállomás tervéről számolt be. A cég a Sierra Space, Boeing, Redwire vállalatokkal közösen hozná létre 2025-től az „Orbital Reef”, vagy „Orbitális Zátony” nevű kereskedelmi űrállomását, ami egy „üzleti park” lenne tudományos kísérleteknek és űrbéli gyártótechnológiáknak, illetve desztináció privát és állami űrutazók számára. Az űrállomás 10 űrhajóst tudna egyszerre fogadni, méretben pedig a Nemzetközi Űrállomáshoz közelít. A tervek szerint az Orbital Reef-et 2030-ig építenék meg, a Sierra Space által gyártott felfújható modulokat pedig 4 New Glenn küldetéssel juttatnák fel – a Sierra Space leendő teherhajóját, a Dream Chasert használnák az űrállomás ellátására, míg az asztronautákat a Boeing Starliner űrhajójával szállítanák.

A NASA idén márciusban hirdette meg az ún. Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) programot, amiben Föld körül keringő kereskedelmi űrállomások kifejlesztését támogatnák, eddig azonban még nem neveztek meg nyertest.

A mostani bejelentéssel együtt ez már a harmadik kereskedelmi űrállomás tervezet, a kezdetben a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó, majd később önálló űrállomásként funkcionáló Axiom Station (erre a NASA már 140 millió dolláros támogatást is adott, és a modulokat is elkezdték építeni), és a Nanoracks Starlab nevű állomása után.

Az űrállomás látványterve

Fotó: Orbital Reef

Dark mode powered by Night Eye