Array

Kereskedelmi űrállomást tervez a Blue Origin

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Alig pár nappal a Nanoracks bejelentése után ma a Blue Origin is egy kereskedelmi űrállomás tervéről számolt be. A cég a Sierra Space, Boeing, Redwire vállalatokkal közösen hozná létre 2025-től az „Orbital Reef”, vagy „Orbitális Zátony” nevű kereskedelmi űrállomását, ami egy „üzleti park” lenne tudományos kísérleteknek és űrbéli gyártótechnológiáknak, illetve desztináció privát és állami űrutazók számára. Az űrállomás 10 űrhajóst tudna egyszerre fogadni, méretben pedig a Nemzetközi Űrállomáshoz közelít. A tervek szerint az Orbital Reef-et 2030-ig építenék meg, a Sierra Space által gyártott felfújható modulokat pedig 4 New Glenn küldetéssel juttatnák fel – a Sierra Space leendő teherhajóját, a Dream Chasert használnák az űrállomás ellátására, míg az asztronautákat a Boeing Starliner űrhajójával szállítanák.

A NASA idén márciusban hirdette meg az ún. Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) programot, amiben Föld körül keringő kereskedelmi űrállomások kifejlesztését támogatnák, eddig azonban még nem neveztek meg nyertest.

A mostani bejelentéssel együtt ez már a harmadik kereskedelmi űrállomás tervezet, a kezdetben a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó, majd később önálló űrállomásként funkcionáló Axiom Station (erre a NASA már 140 millió dolláros támogatást is adott, és a modulokat is elkezdték építeni), és a Nanoracks Starlab nevű állomása után.

Az űrállomás látványterve

Fotó: Orbital Reef

Dark mode powered by Night Eye